Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: Μια οφειλόμενη απάντηση στον Μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο

Διαβάζεται σε 3'
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη

Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, γράφει στο NEWS 24/7 για τις ακροδεξιές δυνάμεις και τα αντανακλαστικά που συσπειρώνει γύρω της η Εκκλησία.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ξανά εκπροσώπους της Εκκλησίας να αναπαράγουν επικίνδυνες συντηρητικές ιδέες, σεξιστικά στερεότυπα, αντιεπιστημονικά και αντικοινωνικά επιχειρήματα. Η Εκκλησία δυστυχώς, μέσω πολλών ιερωμένων, έχει ενισχύσει εκ νέου ομοφοβικές και άλλες φωνές και έχει συσπειρώσει ακροδεξιές δυνάμεις και αντανακλαστικά (όπως βλέπουμε και από τις επιθέσεις σε εκκλησίες σε βάρος μελών του κοινοβουλίου που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο).

Μας κάνει εντύπωση; Δυστυχώς όχι. Παρ’ όλα αυτά, όσα είπε ο Μητροπολίτης Κοζάνης για τη θέση των γυναικών και την βία εφήβων, και το πώς αυτή οφείλεται στις μητέρες που δε βρίσκονται διαρκώς δίπλα στα παιδιά τους (π.χ. γιατί εργάζονται), είναι -εκτός από εξοργιστικά- επιπλέον επικίνδυνα γιατί αναπαράγουν ένα επιχείρημα που εκφράζεται συχνά με δήθεν μετριοπαθή τρόπο στον δημόσιο διάλογο: ότι η εφηβική βία είναι ένα ζήτημα που αφορά αμιγώς την ανατροφή των παιδιών εντός της οικογένειας (και επομένως ειδικότερα τις μητέρες εφόσον κρίνει κανείς ότι εκείνες οφείλουν να αναλαμβάνουν αποκλειστικά την υποχρέωση ανατροφής και διαπαιδαγώγησης). Το νεοφιλελεύθερο αυτό επιχείρημα το έχουν αναπαράξει και πολιτικά πρόσωπα, όπως πριν λίγο καιρό η Ντόρα Μπακογιάννη που σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι επειδή οι γυναίκες εργάζονται και νιώθουν ενοχές αφήνουν τα παιδιά τους «τρομερά λάσκα» και χωρίς όρια, και έτσι αυτά ασκούν βία.

Προς δυσαρέσκεια όσων υποστηρίζουν τα παραπάνω, οι παράγοντες που ενισχύουν τα φαινόμενα βίας μεταξύ εφήβων και νέων ατόμων έχουν μελετηθεί από την κοινωνική έρευνα, και δείχνουν άλλα στοιχεία. Η έξαρση του φαινομένου συνδέεται άμεσα με παράγοντες όπως η ποιότητα διακυβέρνησης, ο βαθμός της δημοκρατικής λειτουργίας κράτους και θεσμών και η εμπιστοσύνη ή μη των πολιτών σε αυτούς, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η ενίσχυση ή μη κοινωνικών πολιτικών εναντίον των αποκλεισμών και της φτωχοποίησης των πιο ευάλωτων μερών της κοινωνίας, τα μαθήματα σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία.

Με λίγα λόγια είναι σαφές και επιστημονικά αυτό που εξαρχής κατανοούμε τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο: η έξαρση της βίας μεταξύ εφήβων, όπως και η έξαρση της ακροδεξιάς βίας, της ρατσιστικής ρητορικής, των αποκλεισμών σε βάρος μειονοτήτων, όλα αυτά εντείνονται όταν το κράτος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και όταν θεσμοί σαν την Εκκλησία, που εξαρχής δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρο σε κοσμικά θέματα και ζητήματα εκτός του οίκου τους, αναπαράγουν μίσος και στερεότυπα.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον Μητροπολίτη Κοζάνης, και κάθε άλλον με παρόμοια στάση και ρητορική, ότι με τη στάση τους ενισχύουν άμεσα ανάλογα φαινόμενα βίας. Τους ενημερώνουμε επίσης ότι θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι. Γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μετανάστες/ριες, αλλά και κάθε προοδευτικό άνθρωπο που απαιτεί πλέον επιτακτικά, ανεξαρτήτως της πίστης ή της αθεΐας του, τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

Είναι ώρα ανάληψης των ευθυνών μας -και σε ένα κοσμικό κράτος την πρωτοβουλία αυτής της ευθύνης οφείλει να την πάρει η οργανωμένη Πολιτεία, όχι η Εκκλησία.

Είναι ώρα να βρεθούμε στη σωστή μεριά.

*Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη είναι ψυχολόγος και υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα