Ελλάδα- Ισραήλ- συμμαχία και απέναντι στην Τουρκία και στον τουρισμό 

Ελλάδα- Ισραήλ- συμμαχία και απέναντι στην Τουρκία και στον τουρισμό 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου Eurokinissi

Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά, η Ελλάδα “ποντάρει” σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σε Κύπρο και Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης. Την Πέμπτη η τριμερής με Αίγυπτο, ενώ η φρεγάτα “Ύδρα” απέπλευσε για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Διαδοχικές επισκέψεις στην Κύπρο και το Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Τουρκία, όχι μόνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, αλλά και καθώς τον ίδιο μήνα προγραμματίζεται πενταμερής σύσκεψη για το Κυπριακό στον ΟΗΕ, κάτι που η Άγκυρα ήθελε να αποφύγει.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:15 στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες. Στις 12.15, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Ο πρωθυπουργός φυσικά θα επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία. Ελλάδα και Κύπρος διαμηνύουν ότι επιθυμούν διάλογο και λύση, δείχνοντας την τουρκική αδιαλλαξία ως τον παράγοντα που κρατά το νησί διχασμένο.

Ο εκλεκτός του Ερντογάν, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ναρκοθετεί ήδη το διάλογο επιμένοντας στη φόρμουλα δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ η ελληνική και κυπριακή πλευρά παραμένουν σταθερές στη λύση μίας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας. Ο Τατάρ κάνει επίσης λόγο για παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία.

Ελλάδα- Ισραήλ- συμμαχία και απέναντι στην Τουρκία και στον τουρισμό

Μετά την Κύπρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών, στον τύπο.

Το Ισραήλ είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι όμως και ένας σημαντικός εταίρος που μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας για τον ελληνικό τουρισμό αυτό το καλοκαίρι.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters: “Το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν”.

Και αυτό ακριβώς αναμένεται να δρομολογήσει κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός: Μία συμφωνία με το Ισραήλ για να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς τεστ και καραντίνα, εφόσον έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι συμμαχίες με Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, παρουσία αντιπροσώπων από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που στηρίζουν την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Χθες μάλιστα απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX και NAVDEX 2021, στο Άμπου Ντάμπι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2020 είχε υπογραφεί πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΑΕ για το 2021, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ενώ στις 15 Ιανουαρίου υπεγράφη σύμφωνο εκμίσθωσης έκτασης 90 στρεμμάτων στον Αυλώνα για υποδομές φιλοξενίας προσωπικού των ΗΑΕ που θα εκπαιδευτεί στην ΕΑΒ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, στρατηγός Χαμάντ Μοχάμεντ Θάνι Αλ Ρουμαϊθι επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα το 2020, αναπτύχθηκαν τέσσερα αεροσκάφη F-16 στη Σούδα από 26 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου και τα ΗΑΕ συμμετείχαν στην άσκηση Μέδουσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα