Ελλείψεις στην έκθεση Μπορέλ για Τουρκία βλέπει η Αθήνα

Ελλείψεις στην έκθεση Μπορέλ για Τουρκία βλέπει η Αθήνα
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μάχη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενόψει Συνόδου Κορυφής καθώς, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει τη δυνατότητα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αλλά έχει και ελλείψεις.

Θετική αλλά με ελλείψεις χαρακτηρίζει την έκθεση Μπορέλ ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του κατα την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επεσήμανε οτι αν και είναι θετικό το γεγονός οτι η  Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα εντούτοις υπάρχουν και ελλείψεις, όπως το casus belli.

Όλη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου Μπορέλ και της Επιτροπής, όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’ αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης  τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως, όμως, υπάρχουν και ελλείψεις, όπως παραδείγματος χάριν  το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές  παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή  ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα