Ελληνικός “έλεγχος” στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Ελληνικός “έλεγχος” στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Μανώλης Κεφαλογιάννης Eurokinissi

Στα χέρια Έλληνα ευρωβουλευτή, του Μανώλη Κεφαλογιάννη, η επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ- Αλβανίας, η οποία έχει την ευθύνη για την ενταξιακή πορεία των Τιράνων

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας της Ευρωβουλής εξελέγη ομόφωνα ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η επιτροπή έχει την ευθύνη για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της ένταξης των Τιράνων στην ΕΕ θα τεθεί μαζί με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η Ελλάδα έχει ήδη διαμηνύσει ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνά και μέσα από το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας, όπως έχει τονίσει πολλάκις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό το μήνυμα έστειλε ήδη και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής.

Ειδικότερα ο κ. Κεφαλογιάννης μετά την εκλογή του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, η ομόφωνη εκλογή μου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Μίας πολύ σημαντικής Επιτροπής που εξετάζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, μίας υπό ένταξη χώρας των Δυτικών Βαλκανίων που οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεντημένο, το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονιάς, το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και βεβαίως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα