Ελληνοτουρκικά: Μανούβρες και σκόπελοι στον κόλπο του ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: Μανούβρες και σκόπελοι στον κόλπο του ΝΑΤΟ
Εικόνα από στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο AP

Ζήτημα απομάκρυνσης του Oruc Reis θα θέσει η Ελλάδα εντός της συμμαχίας, σε πολιτικό επίπεδο. Μεταφέρεται στα όργανα του ΝΑΤΟ η ελληνική θέση «πρώτα αποκλιμάκωση μετά διάλογος». Πιέζει για έναρξη τεχνικών συνομιλιών η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την λογική των «ίσων αποστάσεων» που εκφράζει ο Στολτενμπεργκ.

Στους κόλπους του ΝΑΤΟ μεταφέρεται το επόμενο διήμερο η διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας. Η Άγκυρα προωθεί και εντός της συμμαχίας την προσπάθεια δημιουργίας «τετελεσμένων». Επιδιώκει την έναρξη διμερών συνομιλιών τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να κοπάσει η ένταση στην Ν.Α Μεσόγειο, με το Oruc Reis να «παρελαύνει» στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά πάλι αναμένεται να λάβει αύριο Τετάρτη πολιτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των διαδικασιών της συμμαχίας, μεταφέροντας το πάγιο αίτημα «πρώτα να υπάρξει αποκλιμάκωση και μετά διάλογος» ζητώντας ουσιαστικά το σταμάτημα την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα θέσει αύριο Τετάρτη, στην συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της συμμαχίας, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το αίτημα της για σταμάτημα των τουρκικών προκλήσεων. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί εμπράκτως με την απομάκρυνση του Oruc Reis. Οι κινήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των μονίμων αντιπροσωπειών των χωρών στο ΝΑΤΟ, ως εκ τούτου αυτό – σύμφωνα με την Αθήνα – δεν συνιστά διάλογο. Αντιθέτως ένα ακόμη «forum» όπου θα διατυπωθούν με σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις. Όπως έχει γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έτσι «μένει στον αέρα» η πρόσκληση που έχει απευθύνει εγγράφως το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Άλλωστε σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο η ελληνική πλευρά έχει διορία μία εβδομάδα προκειμένου να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της. Μετά την συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου θα συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.

Ουσιαστικά οι κινήσεις αυτές συνιστούν διπλωματικές «μανούβρες» ώστε η Ελλάδα «πέσει σε σκόπελο». Δηλαδή στην παγίδα που έχει ετοιμάσει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την πολιτική «ίσως αποστάσεων» που τηρεί το ΝΑΤΟ. Όπως αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρα με τις επανειλημμένες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για διμερής επαφές των δύο πλευρών «για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Η τουρκική πλευρά απάντησε άμεσα θετικά στην πρόσκληση καλώντας και την ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί. Μάλιστα δήλωσε ανοιχτή σε διάλογο χωρίς όρια.

Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι αφενός να ξεκινήσουν οι επαφές με το Oruc Reis να πλέει και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «νομιμοποιώντας» έμμεσα τις αξιώσεις της. Αφετέρου επιχειρεί να μεταφέρει την συζήτηση σε έναν «χώρο» όπως το ΝΑΤΟ τον οποίο θεωρεί σχετικά πιο προνομιακό από την διενέργεια διμερούς διαλόγου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανικής Προεδρίας.

Ο Γένς Στολτενμπεργκ

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που διαφαίνεται από ελληνικής πλευράς είναι η πρόθεση να ασκηθεί πίεση και στο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Αθήνα εκτιμά ότι οι κινήσεις του διευκολύνουν στην τρέχουσα συγκυρία την τουρκική διπλωματία. Στην κατεύθυνση αυτή πιθανότατα θα αξιοποιηθεί και η γαλλική βοήθεια. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη επίκειται η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν ενώ ήδη ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ενόψει της διάσκεψης του προεδρείου του ΕΛΚ που έγινε σήμερα.

Σύμφωνα με τον Μέγαρο Μαξίμου «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Από την πλευρά του ΕΛΚ επισημάνθηκε πως «η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να θέσει σαφείς όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφόσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστούν η Άγκυρα πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερο ευάλωτη, δηλαδή στο οικονομικό πεδίο». Ο πρωθυπουργός «επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου που μετά την συνάντηση της με τον Νίκο Δένδια δήλωσε πως «διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων»

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτό που – πιθανότατα για διπλωματικούς λόγους – δεν λέει ευθέως η κυβέρνηση το είπε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του «το ΝΑΤΟ έχει παράδοση δεκαετιών “ίσων αποστάσεων”, στην πραγματικότητα έμμεσης στήριξης των τουρκικών θέσεων σε βάρος της Ελλάδας». Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως θεωρεί λανθασμένη την ΝΑΤΟική μεσολάβηση για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών στην τρέχουσα περίοδο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα