Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ: “Έχουμε τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας”

Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ: “Έχουμε τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας”
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ AP

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ επανήλθε στις δηλώσεις του παρά τη διάψευση της ελληνικές πλευράς. Ξεκαθάρισε πως έχουμε συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ.

Σε επίπεδο τεχνικών διαπραγματεύσεων είναι οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ουσία, ο ΓΓ του οργανισμού επιμένει στη θέση που διατύπωσε την Πέμπτη, κάνοντας ωστόσο χρήσιμες αποσαφηνίσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του, την Πέμπτη (03/09), ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: “Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο”.

Λίγες ώρες αργότερα, και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναδιατύπωσε τη θέση του αναφέροντας πως οι δύο πλευρές “δε βρίσκονται σε συμφωνία ακόμη, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”.

“Να αποφύγουμε στρατιωτική σύγκρουση”

Ο ίδιος τόνισε πως οι τεχνικές συζητήσεις δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση και επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια “οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ”.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια” είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. “Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”, σημείωσε αναλυτικότερα.

Έκανε δε σαφές, πως τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο τις έχει αναλάβει η Γερμανία, και πως το ΝΑΤΟ στοχεύει να διασφαλίσει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, στηρίζοντας τις κινήσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ. “Θέλουμε να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης”, είπε ο ΓΓ.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ, διπλωματικές πηγές της χώρας μας διέψευσαν πως οι συνομιλίες έχουν εκκινήσει. Η ελληνική πλευρά σημείωσε πως υπάρχει “πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, ωστόσο όπως ανέφεραν, η “αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενο φυσικά την τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ,  εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι η χώρα στηρίζει τη δήλωση Στόλτενμπεργκ και είναι έτοιμη για διάλογο, περιμένοντας την Ελλάδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: “Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο”

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν άλλωστε την Παρασκευή, διπλωματικές πηγές.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Επιμένει η Τουρκία

Η Τουρκία επιμένει από τη δική της μεριά και κατηγόρησε εν συνεχεία την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ’ αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό».

«Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα