Το πάρτι της μίζας: Άρχισαν οι συλλήψεις. Χειροπέδες στον Δ. Παπαχρήστο

Το πάρτι της μίζας: Άρχισαν οι συλλήψεις. Χειροπέδες στον Δ. Παπαχρήστο

Καταιγισμός εξελίξεων στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Ξεκίνησαν οι συλλήψεις σε βάρος προσώπων που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μάλλης, ενώ λίγο μετά τις 12:00 συνελήφθη ο 78χρονος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας, που πούλησε όπλα στην Ελλάδα, Δημήτρης Παπαχρήστος.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Η εν λογω σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001, επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και εταιρείας KRAUUS - MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επι οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 εκατ. ευρώ.

Βάσει των πορισμάτων που υποβλήθηκαν από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου ασκήθηκε ποινική διώξη για τα ίδια αδικήματα με την προαναφερόμενη υπόθεση, δηλαδή για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ήδη διαβιβάστηκαν από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Μαλλή αντίγραφα της απολογίας του Α. Κάντα στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου καθώς ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε σειρά εξοπλιστικών που συνδέονται με "μίζες".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός σε συνεργασία με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ζητεί τη σύλληψη τουλάχιστον ακόμα ενός εμπλεκομένου στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών που ομολόγησε ότι έλαβε για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, ο κ.Κάντας.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Γερμανία

Να σημειωθεί ότι η απολογία του  πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα για τις διαδρομές της μίζας στα εξοπλιστικά, προκάλεσαν αναταράξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε ρεπορτάζ με τίτλο "Καλές σχέσεις",  αναφέρθηκε στην απολογία του Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους Έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

Διαβάστε ολόκληρη την απολογία του Αντώνη Κάντα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προφυλακιστέος ο Αντώνης Καντάς. Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για 10 off Shore στα εξοπλιστικά

Βρέθηκε νέο "βαθύ λαρύγγι" στα εξοπλιστικά. Έτοιμος να μιλήσει για μίζες

SHARE:

24Media Network