Εντάσεις στη Βουλή μετά την απόσυρση δύο διατάξεων για τα εργασιακά

Εντάσεις στη Βουλή μετά την απόσυρση δύο διατάξεων για τα εργασιακά
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ//Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Η Έφη Αχτσιόγλου απέσυρε τροπολογία περί δόλου του εργοδότη σε περίπτωση ατυχήματος καθώς και το άρθρο 45 για μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις. Δάκτυλο των δανειστών καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου να αποσύρει δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά λίγη ώρα πριν την ψήφισή του στη Βουλή.

Η κυρία Αχτσιόγλου απέσυρε υπουργική τροπολογία που αφορούσε την έννοια του δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος καθώς και το άρθρο 45 του νομοσχεδίου το οποίο απαγόρευε τις «ουσιώδεις μεταβολές» στις εργασιακές συμβάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων από την πλευρά των εργοδοτών. Η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε ως λόγο απόσυρσης του άρθρου 45 τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής πως δεν αποσαφηνιζονται οι αλλαγές που συνιστούν «ουσιώδη μεταβολή» στις εργασιακές σχέσεις. Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι το άρθρο 45 θα επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο με νέα διατύπωση.

Την απόσυρση των δύο διατάξεων στηλίτευσαν σε έντονο ύφος οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης έκαναν λόγο για εμπαιγμό του κοινοβουλίου. Σε πολύ πιο οξύ τόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατήγγειλε ουσιαστικά ότι οι αλλαγές έγιναν κατόπιν απαίτησης των δανειστών. «Μας είπατε ότι οι Θεσμοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το νομοσχέδιο και σήμερα έρχεστε να αποσύρετε διατάξεις στα κρυφά. Είστε ένας εσμός ψευτών» είπε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Την αντίδραση του κ. Λοβέρδου στηλίτευσε ο ομόλογός του από τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο οποίος του καταλόγισε «απρέπεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα