Επεισόδια στην Ειδομένη: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

Επεισόδια στην Ειδομένη: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων
A group of migrant men call to others during protest at a fence at the northern Greek border point of Idomeni, Greece, Sunday, April 10, 2016. Thousands of migrants protested at the border and clashed with Macedonian police. (AP Photo/Amel Emric) Eurokinissi

Καταδικαστέα τα επεισόδια στην Ειδομένη, ΝΔ και Ποτάμι καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει, για να προλάβει τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν

“Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα”, τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας”, σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Κουμουτσάκος: Επικίνδυνο γεγονός οι βίαιες ενέργειες

Με τη σειρά της η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τα βίαια επεισόδια μεταξύ των προσφύγων- μεταναστών και τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά.

Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Που είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Που είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;”.

Ποτάμι: Τα επεισόδια πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή το Ποτάμι αναφέρει με σχετική ανακοίνωση πως “Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακραίοι κάθε πλευράς, παράλληλα με τις μαφίες κάθε είδους, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Ειδομένη ως το σκηνικό μιας αποκρουστικής παράστασης που όμως τους αφήνει κέρδη. Θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι πρόσφυγες που πλιατσικολογούν οι μαφίες.”

Και συμπληρώνει πως “Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να ‘διαφημίζονται’ στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως ‘οι φαβέλες της Ευρώπης’.

Ζητάμε από τον κ.Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται.”

ΠΑΣΟΚ: O πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα γεγονότα στην Ειδομένη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η απούσα και επικίνδυνη κυβέρνηση με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα. 

Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες,  τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Η ασυδοσία και οι εκτός ελέγχου καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός από ζητήματα  υγιεινής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας αλλά και τον προφανή κίνδυνο για ανθρώπινα θύματα βάζουν σε πολιτικό κίνδυνο την ίδια τη χώρα.

Τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη πέραν όλων των άλλων διασύρουν διεθνώς τη χώρα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ανίκανη να ελέγξει τα σύνορα της.

Καλείται η απούσα αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορα της.

Να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί”.

Ένωση Κεντρώων: Να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης

“Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό και κυρίως στο ζήτημα της Ειδομένης έχει ως αποτέλεσμα να παρακολουθούμε αυτές τις θλιβερές εικόνες των προσφύγων. Ταυτόχρονα ορισμένοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ασκούν πολιτικές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Επιθυμούμε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα