Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί AP

Την συμφωνία ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας και η Γαλλίδα ομόλογός του

Την συμφωνία ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί.

Με βάση την συμφωνία, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει από την Γαλλία, 12 μεταχείρισμενα και 6 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη και τον οπλισμό τους.

Το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις, ενώ το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation, θα παραδοθούν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούλιο, με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022 και τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Η υπογραφή της συμφωνίας στο υπουργείο Άμυνας, συνέπεσε με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από 5 χρόνια.

Παναγιωτόπουλος: Ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας

“Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας” υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας , ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει “στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας”.

“Είμαστε”, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, “πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά”.

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και από τις δύο πλευρές, ενώ επεσήμανε ότι “με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί”.

Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι “τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής”.

Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς “και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές”.

“Η συμφωνία”, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, “επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως μεγάλης δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία”.

“Με την ομόλογό μου κυρία Παρλί”, πρόσθεσε ο ίδιος, “εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων, αλλά και ευρύτερων συνεργασιών μας, που θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη “Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO).

Παρλί: Συμμετοχή της Γαλλίας στον “Ηνίοχο”

Η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση “Σκύρος” καθώς και στην άσκηση “Ηνίοχος” τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale.

Η Φλοράνς Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

“Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας Γαλλίας” είπε η Γαλλίδα υπουργός ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι η Γαλλία “θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα