Επίθεση σε Μπουτάρη: Κόμματα και τοπικοί άρχοντες καταδίκασαν το περιστατικό

Επίθεση σε Μπουτάρη: Κόμματα και τοπικοί άρχοντες καταδίκασαν το περιστατικό
Επίθεση δέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τις εκδηλώσεις για την Ημέρας Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων SOOC

Με παρεμβάσεις του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικοί φορείς και πρόσωπα της πολιτικής ζωής καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τοποθετήθηκε στο θέμα της επίθεσης κατά του Γιάννη Μπουτάρη, καταδικάζοντας και στηλιτεύοντας την πρακτική βίας σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ανακοινώσεις εξέδωσαν το πρωθυπουργικό γραφείο, η Νέα Δημοκρατία, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα όσα συνέβησαν στον Λευκό Πύργο από μικρή μερίδα συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων, καταδίκασαν και οι εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών των Ποντίων με κοινή τους δήλωση, η οποία ανέφερε: “Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση. Ακραία στοιχεία, δράστες της επίθεσης, ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Αναφέρουμε ότι μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον δήμαρχο”.

Μαξίμου: Ακροδεξιοί τραμπούκοι

“Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία.” αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νίκος Βούτσης: «Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη:

«Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, άξιου εκλεγμένου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, που έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να είναι ανοικτή και σύγχρονη. Να μην αναρωτηθεί κανείς για ποιόν “χτυπάει η καμπάνα”, γιατί ακόμα και οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

Παπαδημούλης: Να συλληφθούν οι ακροδεξιοί τραμπούκοι

Την παραδειγματική τιμωρία των ακροδεξιών τραμπούκων που χτύπησαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ζητεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι που χτύπησαν τον Γιάννη Μπουτάρη πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν αρκεί η πολιτική καταδίκη» τονίζει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και προσθέτει «η άσκηση φυσικής βίας για την αντιμετώπιση της όποιας διαφορετικής άποψης, είναι ωμός φασισμός και ποινικό αδίκημα. Τελεία και παύλα!».

ΝΔ: Φασιστική επίθεση πατριδοκάπηλων

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: Η βία δεν τιμά το μήνυμα της ημέρας

Να απομονωθούν όσοι “λέρωσαν το μήνυμα της ημέρας” ζήτησε η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση που έγινε στον Γιάννη Μπουτάρη. Η βία δεν τιμά το μήνυμα της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, ούτε τις αξίες του λαού και του πολιτισμού μας, που απαιτούν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό ακόμη και του εχθρού μας. Εκείνοι που λέρωσαν το μήνυμα της Ημέρας Μνήμης με την επίθεση σε έναν άνθρωπο που ήταν ταυτόχρονα θεσμικός αντιπρόσωπος των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ηλικία που προστάζει το σεβασμό, πρέπει να απομονωθούν από την υγιή κοινωνία και να αντιληφθούν το μεγάλο παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν».

Π. Σκουρλέτης: Θλίψη και αποτροπιασμός

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη έκανε το παρακάτω σχόλιο για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη:

«Η επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό. Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας απέναντι στην ακροδεξιά ωμότητα και βία. Χάνουν τον καιρό τους όσοι θεωρούν ότι η βαναυσότητα και το μίσος τους θα λυγίσουν τη δημοκρατία. Οι ένοχοι να ανησυχούν».

Κινημα Αλλαγής: Να απομονωθούν οι τραμπούκικες συμπεριφορές

“Το Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ και προστίθεται:

“Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση, αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων, που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού”.

Βενιζέλος: Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού

«Η δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη. Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού που αναζητά προσχήματα, του φασισμού που κρύβεται πίσω από ιστορικές επετείους, αθλητικά γεγονότα, το θρησκευτικό αίσθημα κοκ. Πρόκειται για τη χειρότερη εκδοχή φασισμού», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ντροπή, αίσχος και οργή

“Ντροπή, αίσχος και οργή! Η τραμπούκικη επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η απερίφραστη καταδίκη αυτής της άθλιας επίθεσης είναι αυτονόητη. Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι αναγκαία. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων των δημοκρατικών πολιτών να απομονώσουμε άμεσα αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές γιατί η ανοχή αποτελεί συνενοχή. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας που οραματιζόμαστε. Για αυτό αποτελεί στόχο ακραίων στοιχείων και εθνικιστών. Δεν θα τους περάσει, η βία θα ηττηθεί”, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στα social media ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΚΚΕ: Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν τους Πόντιους

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο 19 Μάη, ο Γ. Μπουτάρης.

ΑΝΕΛ: Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη» τονίζεται σε δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου στην οποία προστίθεται: «Τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου. Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».

ΕΝ.ΚΕΝ.: Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία

«Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία προστίθεται: «Πιστεύουμε, ότι η αστυνομία θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».

Απ. Τζιτζικώστας: Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Δήλωση καταδίκης της επίθεσης κατά του Γιάννη Μπουτάρη πραγματοποίησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα μέσω Twitter:

“Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης!

Η βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.

Καμία διαφωνία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις”.

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Φανατικοί εθνικιστές που παριστάνουν τους πατριώτες

Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά τη διάρκεια εορτασμού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, προπηλακίστηκε λεκτικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας.

“Εντάξει”: Καταδικάζουμε την επίθεση!

Από τη Δημοτική Παράταξη “Εντάξει” του Σταύρου Καλαφάτη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης:

«Οι “Εντάξει” έχουν ταχθεί και θα τάσσονται πάντα κατά κάθε πράξης βίας, από όπου κι αν προέρχεται, όποιος κι αν είναι ο στόχος. Καμία πράξη βίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Δημοκρατική έκφραση των πολιτών».

Γ. Πατούλης: Καταδικάζουμε απερίφραστα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε επικοινωνία μου με το συνάδελφο Γ. Μπουτάρη εξέφρασα την συμπαράστασή και τη στήριξη μου.

Τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές δεν ταιριάζουν στο πολιτικό πολιτισμό μιας δημοκρατικής χώρας.

Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στα κρούσματα ανομίας και βίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών”.

Γ. Καμίνης: Ντροπή και ανησυχία

To Tweet του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη: “Η φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη δεν προκαλεί μόνο ντροπή. Προκαλεί ανησυχία γιατί το αβγό του λαϊκισμού και του εθνικισμού έσπασε και απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και την κοινωνία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα