Ερντογάν: “Συζητήσαμε με τον Μητσοτάκη για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου” – Τι απαντά η Αθήνα

Ερντογάν: “Συζητήσαμε με τον Μητσοτάκη για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου” – Τι απαντά η Αθήνα
Μητσοτάκης-Ερντογάν (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εγείρει ξανά η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει πως συζήτησε το θέμα του εξοπλισμού τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο η Αθήνα.

Ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους, έθεσε στον έλληνα πρωθυπουργό το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Το συζητήσαμε πολύ καθαρά αυτό με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει και θα μιλήσει γι’ αυτά με τον έλληνα ομολόγό του. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους και το λόμπι τους στον Λευκό Οίκο προκαλούν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται τη στιγμή που οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν την έγκρισή τους για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόφασης.

Αθήνα: Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν στο Βίλνιους

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν τις διαρροές της τουρκικής προεδρίας περί συζήτησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όπως επισημαίνουν «το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι «υποχωρήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας».

«Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης για να καταλήξει:

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα