Ερώτηση Καρατζαφέρη για γερμανικές αποζημιώσεις

Στιγμιότυπο από την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής,κατά την συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τον κίνδυνο ενεργειακής ανεπάρκειας για τη χώρα μας.Απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.Απάντησε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Στιγμιότυπο από την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής,κατά την συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τον κίνδυνο ενεργειακής ανεπάρκειας για τη χώρα μας.Απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.Απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος,Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Διαβάστε γιατί ζητά την ενεργοποίηση της απόφασης του Πρωτοδικείου

Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων επαναφέρει, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

Όπως τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης, η πρόσφατη αρνητική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή συγγενών, θυμάτων του Διστόμου, καθιστά ακόμα πιο προφανείς τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των μέχρι σήμερα υπουργών Δικαιοσύνης.

Παράλληλα χαρακτηρίζει  αναγκαία την ενεργοποίηση της απόφασης του ελληνικού Πρωτοδικείου για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"κ. Πρωθυπουργέ

Εξήντα πέντε και πλέον χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διεκδικήσει με ουσιαστικό τρόπο από τη Γερμανία τις οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, καθώς και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο στο οποίο υποχρεώθηκε τότε η χώρα μας από τη Γερμανία.

Αντιθέτως, πρόσφατα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια αρνητική απόφαση σε σχέση με την υπόθεση της προσφυγής των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Η υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων από το δικαστήριο στο ζήτημα της «ετεροδικίας», καθιστά ακόμη πιο προφανείς τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων επί του θέματος, δεδομένης της άρνησης όλων των έως σήμερα υπουργών Δικαιοσύνης να υπογράψουν τη σχετική απόφαση ελληνικού Πρωτοδικείου για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στη χώρα μας, που οδήγησε τους εναγόμενους συγγενείς θυμάτων της σφαγής στο Δίστομο Βοιωτίας, στα ιταλικά δικαστήρια.

Ερωτάσθε:

1. Πότε και τι θα πράξει η ελληνική Κυβέρνηση στο ζήτημα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων & επανορθώσεων;

2. Έως πότε θα μένει ανενεργή -χωρίς την απαραίτητη υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης- η απόφαση του ελληνικού Πρωτοδικείου αναφορικά με την υπόθεση του Διστόμου;"

Ο Υπουργός Εξωτερικών

"Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει με προσοχή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό" αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και προσθέτει:

"Ως προς το ευρύτερο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων.

"Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της", σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι "η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση για το Δίστομο

Στη Χάγη για Δίστομο

Οι γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής (Μέρος 4ο)

SHARE:

24Media Network