Ερώτηση Μπακογιάννη σε Δραγασάκη: Τι θα γίνει αν ο Πειραιάς χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη;

Ερώτηση Μπακογιάννη σε Δραγασάκη: Τι θα γίνει αν ο Πειραιάς χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη;
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών Eurokinissi

Η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτά τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τι ακριβώς θα γίνει με τις επενδύσεις στον Πειραιά αν αυτός χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη. Την αντίδρασή του εκφράζουν και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η μελέτη διαχείρισης του ΟΛΠ σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, επισημαίνει σε ερώτηση της προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα ληφθεί απόφαση για την έγκριση ή απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδιασμού, καθώς το ζήτησε η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Λιμένων και αν η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, θα προκληθούν πρόσθετες καθυστερήσεις στα επενδυτικά έργα, καθώς όλες οι διαδικασίες θα υπόκεινται πλέον στους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

“Μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO διότι η συμφωνημένη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% στην COSCO προϋποθέτει την περάτωση των επενδυτικών έργων. Πρακτικά, οι καθυστερήσεις λόγω της αρχαιολογικής νομοθεσίας τινάζουν στον αέρα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το λιμάνι του Πειραιά”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Τέλος, ρωτά αν έχει γνώσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει τον Πειραιά αρχαιολογικό χώρο και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την τύχη των επενδύσεων.

Αντιδράσεις από τον Δήμο Πειραιά

Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Αφορμή για την έκτακτη συνέντευξη Τύπου ήταν η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο 5/3 και συγκεκριμένα το 9ο θέμα: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής “Καστράκι”, Δ.Ε. Δραπετσώνας, δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι φορείς της πόλης αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί αύριο στο Κ.Α.Σ., λέγοντας χαρακτηριστικά, πως είναι απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και ο δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους. «Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του δήμου και της αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέγνωσε την αλληλογραφία μεταξύ δήμου Πειραιά και των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί.

«Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων, όπως είναι ο Πύργος, το Μικρολίμανο, ο Άγιος Διονύσιος, η Ο.Χ.Ε., αλλά ακόμα και σε έργα καθημερινότητας. Για να αναπλάσουμε π.χ. μια πλατεία ή ακόμα και για να βάψουμε την όψη ενός κτιρίου, θα χρειαζόμαστε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαδικασιών! Αυτό είναι παράλογο και δεν βοηθάει την ανάπτυξη του Πειραιά. Σε μια πόλη που έχουμε “λύσει χειρόφρενο” και προσπαθεί να εκτιναχθεί και να προοδεύσει, δεν θα μπει απλώς χειρόφρενο, αλλά ταχύτητα όπισθεν. Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο και με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά, τόνισε πως θα αποστείλει επιστολή ζητώντας αναβολή του αυριανού 9ου θέματος της συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει διαβούλευση, καθώς και να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους έχει προκύψει το ζήτημα αυτό.

Τέλος ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για όλο το εύρος του δήμου, οι οποίες να δείχνουν ότι ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος.

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ξεκαθάρισε: «Για όλους μας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και ιστορική ανάγκη η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς» ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ο χαρακτηρισμός ολόκληρου του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά ένα σφιχτό θεσμικό πλαίσιο και μια δύσκολη περιπέτεια που θα ξεκινήσει από την αμέσως επόμενη μέρα». Άλλωστε, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «το να χαρακτηριστεί η λιμενική ζώνη σε αρχαιολογικό χώρο- σε μια βαριά λιμενική βιομηχανία-, θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσλειτουργίες στην πόλη, στο λιμάνι και γενικά στην ευρύτερη περιοχή».

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, οι οποίοι συντάχθηκαν με την άποψη του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη. Συγκεκριμένα μίλησαν: ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, ο γ.γ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Θοδωρής Ματθιουδάκης, το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Σπυρίδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα