Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την αγορά νέων φρεγατών

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την αγορά νέων φρεγατών
Ο Γιώργος Τσίπρας στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

"Ποια κριτήρια έχει θέσει η κυβέρνηση για αγορά νέων φρεγατών;" αναφέρει ο Γ. Τσίπρας στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις φρεγάτες κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας.

Η ερώτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέμα: «Ποια κριτήρια έχει θέσει η Κυβέρνηση για αγορά νέων φρεγατών; Έχει αλλάξει την αμυντική μας στρατηγική σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;».

Η επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δημοσιεύματα και αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τις τελευταίες βδομάδες, αναφέρονται στον τύπο της φρεγάτας που πρόκειται να επιλεγεί για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας, στην ενδιάμεση λύση μέχρι να παραληφθούν οι καινούργιες φρεγάτες, καθώς και στην αναβάθμιση των, εν ενεργεία, ΜΕΚΟ. Παράλληλα, πολλά λέγονται και για τη συμμετοχή (ή μη) της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο εγχείρημα.

Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι συγκεκριμένες και συνδέονται άμεσα με την ικανότητα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς παραβιάσεις από την Τουρκία το 2020.

Λόγω κόστους και ρυθμού κατασκευής πολεμικών πλοίων, η όποια επιλογή φρεγατών θα καθορίσει τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και συνακόλουθα της εξωτερικής πολιτικής μας, για δεκαετίες, σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και  γεμάτο κινδύνους γεωπολιτικό περιβάλλον, που απαιτεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο, σαφείς και λελογισμένες επιλογές με βάση σοβαρή αξιολόγηση τόσο των αναγκών όσο και του κόστους και κυρίως υπευθυνότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που κληροδότησε η ΝΔ, άνοιξε τις διαδικασίες επιλογής νέας φρεγάτας ήδη από το 2017 σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για την κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών., Παράλληλα, καθιέρωσε τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2018 και ξεκίνησε τον διάλογο με τη Γαλλία για τη σύναψη στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας.

Καθ’ όλο το πρώτο μισό του 2020- αρχής γενομένης από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι- η Κυβέρνηση διέρρεε συστηματικά ότι επέκειτο αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και αγορά γαλλικών φρεγατών, ακυρώνοντας αυτήν την προοπτική τις ίδιες ημέρες που άρχιζε η κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία με τη χώρα μας να βρίσκεται απομονωμένη στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στο αίτημά της για κυρώσεις. Μετά από μήνες παλινωδιών, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα αξιολογηθούν προσφορές από σειρά χωρών για την αγορά φρεγατών, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.  

Με ανησυχία παρακολουθούμε την προσπάθεια ιδιωτών ή γνωστών-άγνωστων κέντρων του εξωτερικού και του εσωτερικού, που με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αξιοποιούν το έλλειμμα ενημέρωσης για τα κριτήρια που έχει θέσει η Κυβέρνηση, για να επηρεάσουν και να δικαιολογήσουν επιλογές με δήθεν «γεωπολιτικά κριτήρια» και προφορικές υποσχέσεις εθνικής  συμπαράστασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια κριτήρια έχει θέσει η Κυβέρνηση για την αγορά νέων φρεγατών; Άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ την εθνική στρατηγική, σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι τεχνικές επιχειρησιακές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του πρόσφατου παρελθόντος έχουν ληφθεί υπόψη ή έχουν μεταβληθεί; Άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να δικαιολογείται επιλογή άλλου τύπου πλοίων, χαμηλότερων δυνατοτήτων;

2. Θα μας κοινοποιηθούν έγκαιρα τα σχετικά κριτήρια, ώστε να μορφώσουμε  τεκμηριωμένη άποψη, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι θεσμοθετημένες κοινοβουλευτικές πρακτικές ή θα ακολουθηθεί το «Απόρρητο και κατεπείγον» των τελευταίων αμυντικών προμηθειών; Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο των εξοπλισμών και των συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ όπου η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι χαρακτηριστικά απούσα, αυτήν τη φορά τουλάχιστον προβλέπεται η σημαντική συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων μετά από ενέργειες που θα τα καταστήσουν βιώσιμα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα