Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στον αντιεισαγγελέα Αγγελή για την Νovartis;

Ο Ιωάννης Αγγελής
Ο Ιωάννης Αγγελής EUROKINISSI

Το ζήτημα των διεκδικήσεων του δημοσίου έναντι της φαρμακευτικής πολυεθνικής θέτουν με ερώτησή τους στην Βουλή 5 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση προτίθεται να πράξει τα δέοντα μετά τις εξελίξεις που έχουν καταγραφεί στην υπόθεση της Novartis, δηλαδή να ασκήσει το δικαίωμα του δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης  και να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου  Γιάννη Αγγελή μετά το πόρισμα της δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε την παραλαβή στοιχείων σχετικά τις ευθύνες της φαρμακευτικής πολυεθνικής; Τα θέματα αυτά φέρνουν στην βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Αυγέρη Δώρα, Γκιόλας Γιάννης και Ραγκούσης Γιάννης.

Με την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης,  επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση της Novartis αφού στο κείμενο της ερώτησης τίθενται τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση και ειδικά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης: Αν προτίθεται η Ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημίωση από την Novartis; Επίσης αν εξακολουθεί η κυβέρνηση και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που κατέθεσαν για την υπόθεση  ως «κουκουλοφόρους» και «ψευδομάρτυρες»;

Παράλληλα ρωτούν αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προτίθεται να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή; Ειδικά για το τελευταίο ερώτημα όπως θυμίζουν οι ερωτώντες βουλευτές  εναντίον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ασκηθεί «ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος (παράλειψη παραλαβής ενοχοποιητικού στοιχείου για πολιτικό πρόσωπο από Αμερικανούς Εισαγγελείς στη)και αφετέρου Πόρισμα του Αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου περί πειθαρχικών του ευθυνών». Σημειώνουν μάλιστα ότι ο Γ.Αγγελής αποτελεί και βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «το Πόρισμα Μιχ. Πικραμένου βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης από την 21η Απριλίου 2021 και μέχρι σήμερα  δεν έχει αναληφθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία για την πειθαρχικό έλεγχο του κ. Αγγελή, παρά το γεγονός ότι εναντίον έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη, και αυτό προκαλεί πελώρια ερωτήματα». Μάλιστα σημειώνουν πως « πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε Εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών, δηλαδή σε Εισαγγελικό Λειτουργό που υπηρετεί στην ίδια Εισαγγελία στην οποία υπηρετεί και η μηνύτρια (Ε. Τουλουπάκη), και διατυπώνουμε προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης το ερώτημα εάν αυτό είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κυρίως για την εξασφάλιση διαφάνειας, αξιοπιστίας,   φερεγγυότητας και αδιάβλητου της  διαδικασίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., novartis
SHARE:

24Media Network