Ετοιμάζουν προσχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ(EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ(EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Προσχέδιο νόμου για την ψήφο ομογενών παρουσίασε το ΥΠΕΣ. Θετική προσέγγιση από τα μέλη της Επιτροπής για τη Διασπορά

Ομάδα εργασίας επεξεργάζεται ένα προσχέδιο νόμου με βασικούς άξονες την πολιτική έκφραση των αποδήμων, τη διασφάλιση ισότητας ψήφου, την αξιοπιστία (νομιμότητα-διαφάνεια) της διαδικασίας, τη διοικητική ετοιμότητα, αλλά και τη δυνατότητα χαμηλού κόστους του εγχειρήματος.

Το προσχέδιο νόμου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διασπορά, θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση και αφού δεχθεί τις διορθωτικές προτάσεις των κομμάτων θα έρθει ως σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή.

Θετική προσέγγιση ως προς την ψήφο των ομογενών είχαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας όμως ότι αφενός θα πρέπει να μην επαναληφθούν φοβικά φαινόμενα του παρελθόντος (το σχετικό νομοθέτημα που κατέθεσε η ΝΔ το 2009 υπερψηφίστηκε από 159 μόνο βουλευτές) και αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εντός Ελλάδας.

Ανέφεραν ακόμα πως πρέπει να επιλυθούν πρακτικά θέματα, όπως η εγγραφή των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, η αποσαφήνιση του είδους της ψήφου (επιστολική, με κάλπες, ή διαδικτυακή), σε συνάρτηση με την αξιοπιστία και το κόστος της διαδικασίας.

Αρκετοί βουλευτές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μίας ή δύο περιφερειών εξωτερικού με εκλογικές θέσεις που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε στη δευτερολογία του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τη γόνιμη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών, τονίζοντας ότι διαμορφώνεται μία βοηθητική βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο, που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο ανέφερε ότι παρουσιάζει ευαίσθητα σημεία, όπως είναι το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι δεν διασφαλίζει ότι ο ψηφοφόρος είναι ο ίδιος που ψηφίζει και όχι κάποιος συγγενής του.

Στον αντίποδα, η κάλπη είναι η μόνη αδιάβλητη ψηφοφορία, που θα πρέπει όμως να ιδωθεί μέσα από τη μείωση του κόστους.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση της ομογένειας για την έλλειψη συναίνεσης των κομμάτων σχετικά με την εκπροσώπηση των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι οι ομογενείς δεν επιθυμούν με την ψήφο τους να είναι οι ρυθμιστές της πολιτικής στην Ελλάδα.

SHARE:

24Media Network