Έτσι θα γίνει η διαχείριση της μεταναστευτικής ροής από τα σύνορα μέχρι τα κέντρα κράτησης

Έτσι θα γίνει η διαχείριση της μεταναστευτικής ροής από τα σύνορα μέχρι τα κέντρα κράτησης
@GEORGIAPANAGOPOULOU

Τι αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε έγγραφό του για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται οι μεικτές μεταναστευτικές ροές. Από ποια χώρα μας έρχονται οι περισσότεροι μετανάστες

Έλεγχος στα σύνορα με σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και παροχή διεθνούς προστασίας, με συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης κατ΄εφαρμογή της διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας είναι οι βασικές αρχές στις οποίες θα στηριχθεί η διαχείριση του ζητήματος των μεικτών μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας.

Οι αρχές αυτές περιγράφονται σε έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο έγγραφο παρατίθενται στατιστικά στοιχεία από το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, από τα οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των καταλαμβανομένων παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών προέρχεται από χώρες που ενεργοποιούν τη διεθνή προστασία.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77.163 συλληφθέντων για παράτυπη είσοδο, οι 32.520 προέρχονται από τη Συρία, 12.901 προέρχονται από το Αφγανιστάν, 1.875 από Σομαλία, 1.023 από το Ιράκ, 1.019 από Ερυθραία, 622 από την Παλαιστίνη.

«Επιδίωξή μας είναι η διαχείριση του ζητήματος των μεικτών μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας με τρόπο που να διασφαλίζει αφενός τον έλεγχο των συνόρων και συνακόλουθα της εισόδου των πολιτών τρίτων χωρών στη χώρα μας, αφετέρου στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παροχή διεθνούς προστασίας και συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης κατ΄ εφαρμογή της διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών και αναφέρει ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες με στόχο:

-την περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος πρώτης υποδοχής για την αποτελεσματική υπαγωγή των νεοεισερχομένων σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής (καταγραφή, ενημέρωση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή) και την παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας.

-την περαιτέρω αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου (Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφυγών) για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου κατ΄ εφαρμογή της διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρει ο κ. Βούτσης συνιστά προτεραιότητα η ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και η προσήκουσα λειτουργία των περιφερειακών γραφείων θεωρήσεων visa, την αστυνομική συνεργασία για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, καθώς και δράσεις σχετικές με το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη πολιτών τρίτων χωρών, μέσω των δύο νέων Ταμείων Εσωτερικής Ασφάλειας και Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης. Ο σχετικός προϋπολογισμός των πιστώσεων των ανωτέρω Ταμείων που έχει κατανεμηθεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 530.000.000 ευρώ.

Ο κ. Βούτσης ενημερώνει εξάλλου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άλλων υπουργείων, τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα για την ουσιαστική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε όλα τα διαδικαστικά στάδια, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και το κράτος δικαίου. Προς τούτο, δρομολογείται η κατάλληλη οργάνωση των υπηρεσιών, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών και η διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια όχι μόνο στις απαιτήσεις που αφορούν στο μεταναστευτικό σήμερα αλλά και να καλύπτουν διαφαινόμενες ανάγκες που θα ανακύψουν προϊόντος του χρόνου, όπως αρμόζει σε μια χώρα πολιτισμένη, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η παγκόσμια μετανάστευση σε έναν χάρτη. Πού πηγαίνουν οι Έλληνες

SHARE:

24Media Network