Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της

Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της
Εύα Καϊλή Parlamento Europeo vía AP

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Εύα Καϊλή, η οποία υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η άρση της ασυλίας της.

Προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή κατέθεσε την Παρασκευή (24/02) ο Έλληνας δικηγόρος της, Σπύρος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομη, διότι δεν πληρούνται καμία από τις προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση.

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται φυλακισμένη εδώ και τρεις μήνες και αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αυτή η προσφυγή αφορά μια άλλη υπόθεση που ξέσπασε λίγες ημέρες μετά το Qatargate και αφορούσε τους μισθούς των κοινοβουλευτικών συνεργατών της στο Κοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας της Καϊλή και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα κίνησε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η έφεση υποδηλώνει ότι η πρώτη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός νομοθέτη της ΕΕ -να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος- δεν πληρούται, δεδομένου ότι τα φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με τους μισθούς των βοηθών έλαβαν χώρα την περίοδο 2014-2020.

Μια άλλη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας είναι όταν ο πιθανός ύποπτος θεωρείται ότι είναι πιθανό να εμποδίσει τις αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα.

Το EURACTIV έμαθε ότι η πλευρά της Καϊλή επιμένει ότι ούτε αυτή η προϋπόθεση πληρείται, δεδομένου ότι η OLAF, η μονάδα καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, είχε ήδη ερευνήσει το θέμα και η Καϊλή δεν θα μπορούσε να την εμποδίσει.

Σε επικοινωνία με το EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς επιβεβαίωσε ότι είχε καταθέσει έφεση, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της μέχρι την ακρόαση στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα