Ευρ. Ένωση Δικαστών σε Κυβέρνηση: Να συμμετέχουν οι Ελληνες δικαστές στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία

Ευρ. Ένωση Δικαστών σε Κυβέρνηση: Να συμμετέχουν οι Ελληνες δικαστές στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία
Στιγμιότυπο από δικαστήριο Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από την οποία ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα.

Καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση χτυπά η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών.

Με ψήφισμά της, το οποίο κοινοποίησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να “διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία”.

Αναλυτικά το ψήφισμα

«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Η μη συμμόρφωση ενός κράτους-μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα