Ευρωεκλογές: “Επιχείρηση κέντρο” – με δεξιές πινελιές – από τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να χτίσει “ευρωπαϊκό προφίλ” με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και να συσπειρώσει τη δεξιά βάση εν όψει των ευρωεκλογών.

Οι αγρότες ήρθαν στην Αθήνα, διαδήλωσαν, απήλθαν και η κυβέρνηση ελπίζει πως ξεπέρασε έναν ακόμη κάβο στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου θα φανεί κατά πόσον οι αγρότες, καθώς και άλλες ομάδες ψηφοφόρων που παραδοσιακά αποτελούν κοινά της ΝΔ, θα επιλέξουν χαλαρή στάση αποχής ή ψήφο διαμαρτυρίας. Για αυτό όμως το κυβερνών κόμμα ξεκινά πλέον μία επιχείρηση συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης.

Για τους αγρότες, εκτός από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και μία υπόσχεση για μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, το “τυράκι” είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ.

Το επιχείρημα “ψηφίστε ξανά ΝΔ για να αλλάξουμε την ΚΑΠ” έχει ήδη λανσάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προέβαλε ιδιαίτερα την κοινή δήλωση των χωρών του νότου, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να πιέσουν τις Βρυξέλλες σχετικά.

Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ευρωπαϊκό προφίλ

Ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε χθες και το μεταναστευτικό, αλλά και την αμυντική πολιτική στο πλαίσιο και της ΕΕ, προκειμένου να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι ταυτόχρονα στις δηλώσεις και συνεντεύξεις του με ευρωπαϊκό ακροατήριο προβάλλει ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο.

Έτσι αφού πρώτα με τη συνέντευξη του στο Star διαβεβαίωσε ότι δεν κουνά το δάχτυλο σε κανέναν για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με Μετσόλα χρησιμοποίησε το θέμα ως “επιχείρημα” για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έλλειμμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Και σε συνέντευξη του στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» ενέταξε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών στον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”.

Με αυτή την – ομολογουμένως ιστορική – νομοθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί επομένως να παρουσιάσει ένα “προοδευτικό” προφίλ στην Ευρώπη. Και αυτό καθώς οι υποκλοπές έχουν θολώσει την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του και στο εξωτερικό.

Το κέντρο και οι δεξιές πινελιές

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σαφώς να δίνει έμφαση στο κέντρο, παρά τις “Κασσάνδρες”  – όπως ο Αντώνης Σαμαράς –  που θεωρούν ότι η ΝΔ θα πληρώσει ακριβά θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και ζητούν στροφή προς τα δεξιά. 

Ο πρωθυπουργός βέβαια όπως αναφέρθηκε δεν παραλείπει να βάζει δεξιές πινελιές στο πολιτικό αφήγημα του. Ωστόσο φαίνεται ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι η στρατηγική της διεύρυνσης έχει αποδειχθεί επιτυχημένη από το 2019 μέχρι και τις περσινές εθνικές εκλογές.

Βέβαια οι διακηρύξεις του κ.Μητσοτάκη περί προοδευτισμού έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης σε σειρά άλλων μειζόνων θεμάτων όπως η παιδεία και η υγεία, όπου κατά την αντιπολίτευση προωθεί ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων.

Ενώ στο μεταναστευτικό είναι τελείως διαφορετική η ρητορική όταν απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο. Για παράδειγμα χθες μίλησε για success story της Ελλάδας όσον αφορά στη μετανάστευση και δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι έρχονται και ζητούν άσυλο “γιατί έχουμε πραγματικές ανάγκες στην αγορά εργασίας”. Και διαφορετική η ρητορική όταν απευθύνεται στη σκληρή δεξιά εντός Ελλάδος, επιμένοντας για παράδειγμα στο φράχτη του Έβρου και υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα