Εξεταστική για Λίστα Πέτσα: Δυσκολεύεται να το διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία

Εξεταστική για Λίστα Πέτσα: Δυσκολεύεται να το διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία
Βουλή ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει όλη η αντιπολίτευση η Διάσκεψη των Προέδρων.

Δύσκολα στην διαχείριση ζήτημα φαίνεται πως είναι για την Νέα Δημοκρατία, η πρόταση εξεταστικής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «Λίστα Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις , όπως φάνηκε από την σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Το διακομματικό όργανο δεν κατέληξε  σε ημερομηνία για το πότε θα συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος η συγκεκριμένη εξεταστική μπορεί να εγκριθεί στην Ολομέλεια της Βουλή με τις ψήφους μόνον της αντιπολίτευσης αφού αρκούν 120 «υπέρ» προκειμένου να συσταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, φέρεται να εξέφρασε στην Διάσκεψη των Προέδρων την εκτίμηση ότι η πρόταση για την σύσταση εξεταστικής θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 120 βουλευτών. Δεδομένο που προκύπτει και από το γεγονός ότι την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση. Υποστήριξε μάλιστα πως το ακριβές αντικείμενο που θα εξετάσει η επιτροπή πρέπει να προσδιοριστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι από την ίδια την επιτροπή σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα την πεποίθηση αυτή μετέφερε και σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λέγντας ότι το αντικείμενο της επιτροπής πρέπει να ξεκαθαριστεί εγγράφως πριν αυτή τεθεί σε ψηφοφορία. Επισήμανε πάντως ότι υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης του αντικειμένου, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για διαδικασίες που πρώτη φορά θα υλοποιηθούν από την Βουλή, μια και η πρόταση για την σύσταση εξεταστικής μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης προβλέπεται στο Σύνταγμα που αναθεωρήθηκε το 2019.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η πρόταση έχει σαφές περιεχόμενο και μεταξύ άλλων ζητά εξεταστεί η Λίστα Πέτσα. Δηλαδή χρηματοδότηση που παρείχε προς τα ΜΜΕ και με ποιους όρους έγινε αυτό. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι «η  πρόταση μας δε διερευνά γενικώς και αορίστως, έχει τις λίστες Πέτσα, δεν υπάρχει χρονική διεύρυνση σε αυτό Μεσα στην πανδημία μοιράστηκε δημόσιο χρήμα με αδιαφανή τρόπο. Αυτά τα θέματα δεν παίρνουν καμία διεύρυνση ή τα εξετάζεις ή όχι». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται διατεθειμένος να συζητηθεί σε οποιοδήποτε χρονικό εύρος το θέμα των δημοσκοπήσεων και των σχέσεων με την κρατική εξουσία. Με βάση αυτά η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα