Εύα Καϊλή: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει – Η κρίσιμη απόφαση τις επόμενες μέρες

Εύα Καϊλή: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει – Η κρίσιμη απόφαση τις επόμενες μέρες
Η Εύα Καϊλή European Union 2022 - Source : EP/Philippe STIRNWEISS

Το διήμερο εξελίξεων στο σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή. Οι προφυλακίσεις, η "αποκαθήλωση" και η διαδικασία από εδώ και πέρα.

Στη δίνη του Qatar Gate, του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή, είναι οι Βρυξέλλες και όχι μόνο, καθώς από την Παρασκευή που αποκαλύφθηκε το θέμα, μέχρι την Κυριακή (11/12), οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Η ευρωβουλευτής κρίθηκε προφυλακιστέα από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, όπως και ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζιόρτζι. Το ζευγάρι μαζί με άλλα δύο άτομα, τον φερόμενο ως “εγκέφαλο” του κυκλώματος και πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και έναν λομπίστα των Βρυξελλών, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Στον αντίποδα, ο πατέρας της, ο οποίος πιάστηκε να φεύγει από ξενοδοχείο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο τελευταίος υπό όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, στην ανακοίνωσή τους, δεν ανέφεραν ονόματα, κάτι που έκαναν το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP και βελγικές εφημερίδες, επικαλούμενα δικαστικές πηγές.

Πιάστηκε με 160.000 ευρώ σε σακούλες

Σύμφωνα με το Star, η Εύα Καϊλή βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που είχε ο πατέρας της.

Βάσει διαδικασίας, θα παραμείνει στη φυλακή έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Τρία θα είναι τα κριτήρια: Αν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και δεύτερος εν ενεργεία ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με ΜΜΕ είναι ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε από τις αρχές.

“Αποκαθήλωση”

Μετά τις αποκαλύψεις, ανεστάλησαν οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου ενώ να θυμίσουμε ότι διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

Η εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι υποπτευόταν εδώ και αρκετούς μήνες ότι ένα κράτος του Κόλπου, που προσδιορίζεται από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ως το Κατάρ, είχε πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά και πρόσφερε δώρα σε άτομα με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κατάρ αντιμετώπισε σκληρή κριτική για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την προετοιμασία του Μουντιάλ, καθώς χιλιάδες μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή της υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων, για τους αγώνες. Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν είχε κάνει λόγο για “πρωτοπορία του Κατάρ στα εργατικά δικαιώματα”.

Στα αξιοσημείωτα, η πρώτη αντίδραση του Κατάρ, δύο μέρες αφότου γνωστοποιήθηκε το σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα