Ευρωεκλογές 2019: Η μάχη της ΝΔ για καθαρή νίκη που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις

Ευρωεκλογές 2019: Η μάχη της ΝΔ για καθαρή νίκη που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης έδωσε εξαρχής χαρακτήρα δημοψηφισματικό σε αυτές τις ευρωεκλογές, τις οποίες αποκάλεσε πολλάκις πρώτο ημίχρονο μίας επιδιωκόμενης πολιτικής αλλαγής. Γιατί εστίασε στο “δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις”

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία για τη συσπείρωση της βάσης της κεντροδεξιάς, αλλά και κάθε αντιΣΥΡΙΖΑ ψήφου από την κεντροαριστερά, με στόχο μία όσο το δυνατόν πιο καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές ώστε αυτές να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις ή να προδιαγράψουν το αποτέλεσμα του “δεύτερου ημιχρόνου” των εθνικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής απέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος για πολιτική αλλαγή σε εθνικό κυβερνητικό επίπεδο σε αυτές τις ευρωεκλογές, τις οποίες έχει αποκαλέσει πολλάκις το πρώτο ημίχρονο της πολιτικής μάχης. Έχει αποφύγει ωστόσο να θέσει ξεκάθαρο πήχη ως προς τη διαφορά ή το ποσοστό της ΝΔ για ευνόητους λόγους.

Η φράση του “την Κυριακή θα υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος” κατά το καθιερωμένο γεύμα με τους δημοσιογράφους χθες, παραμονή των εκλογών, δεν είχε ως στόχο τη διαπίστωση του… αυτονόητου, αλλά το μήνυμα πως όποια και να είναι τελικά η διαφορά, ο πρώτος είναι νικητής και ο δεύτερος ηττημένος.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού. Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν χωρούν “ίσες αποστάσεις” μπροστά στο δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών, το οποίο έθεσε ως μία δυαδική επιλογή: “Ή με το ΣΥΡΙΖΑ του χθες ή με τη ΝΔ του αύριο”.

Εκ δεξιών της η ΝΔ θεωρεί ότι θωρακίζεται λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, αν και ο κ.Μητσοτάκης φρόντισε να διαμηνύσει ότι πραγματικός πατριωτισμός είναι ο υπεύθυνος ρεαλισμός και να καλέσει τους ψηφοφόρους, ιδίως τους νέους, να μην παρασυρθούν από τον εύκολο λαϊκισμό της ακροδεξιάς. Ωστόσο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τις τελευταίες ημέρες στη μάχη στο κέντρο, επιχειρώντας να ακυρώσει την αντιδεξιά ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη με την υπενθύμιση της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων και του “κοινού μετώπου απέναντι στο λαϊκισμό”.

Καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε λοιπόν εξαρχής θέσει ως στόχο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, στο Μοσχάτο άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την “απειλή” Τσίπρα πως είναι όλα ανοιχτά για τον Ιούνιο. Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έχει αποφύγει τις τελευταίες ημέρες να πει ευθέως εάν θα ζητήσει εκλογές απόψε το βράδυ, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Δεδομένου όμως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά εκλογές από την πρώτη στιγμή της ανάδειξης του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και τρία χρόνια, είναι μόνο εύλογο να υποθέσει κανείς πως θα ερμηνεύσει μία νίκη στις ευρωεκλογές ως αίτημα των πολιτών για εθνικές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Σημειωτέον εξάλλου ότι είναι η πρώτη εθνικού επιπέδου εκστρατεία για εκείνον από τότε που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ και η πρώτη του εθνικής εμβέλειας εκλογική δοκιμασία – μία πρόβα τζενεράλε υπό μία έννοια για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες όπως και να έχει δε θα αργήσουν περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version