Ευρωσοσιαλιστές: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή μετά το σκάνδαλο “Watergate”

Ευρωσοσιαλιστές: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή μετά το σκάνδαλο “Watergate”
Η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη INTIME NEWS

Αυξάνεται η πίεση στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σαφής θέση για πολιτική αλλαγή από την Iratxe García, για ανάγκη συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο και ο Δ. Παπαδημούλης. Σχόλιο και από πηγή του ΕΛΚ για τη διεθνή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η πολιτική αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη στην Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ήταν αντικείμενο παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, δήλωσε στο EURACTIV η Iratxe García, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το EURACTIV, το εν λόγω σκάνδαλο που ήρθε στη κορυφή της ατζέντας στα τέλη Ιουλίου, “προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα και έβαλε σε δοκιμασία τη συντηρητική κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η Iratxe García ανέφερε πως “φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει ισχυρές και ξεκάθαρες εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και κόμματα σχετικά με το τι γνώριζε και για τις ευθύνες του ως προς το σκάνδαλο αυτό”.

“Γι’ αυτό και το αδελφό μας κόμμα στην Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για να εντοπιστεί κάθε είδους ευθύνης”, τόνισε η ίδια.

Για την επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών το να παρακολουθείται το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτή αποτελεί “παραβίαση του κράτους Δικαίου και των αρχών της δημοκρατίας που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη μας”.

“Μπορεί επίσης να υπήρξε παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του. Γι’ αυτό ζήτησα από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα καθώς και να αποκαλύψουν τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση”, είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, η Γκαρθία απάντησε: “Δεν είναι ο ρόλος μου να μπαίνω στην εσωτερική πολιτική ή να προβλέπω σενάρια μετά τις εθνικές εκλογές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή με επικεφαλής το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)”.

Τα παραπάνω σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέροντας πως “επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν, εξ αντικειμένου, πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.

Να αναφερθεί εδώ πως η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Iratxe García Pérez, ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση που έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας μάλιστα στα τέλη Αυγούστου σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε στο EURACTIV στις 27 Ιουλίου, όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε: “Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη”.

Αλλά επισήμως, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνδέεται πολιτικά και ιδεολογικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, και η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είναι επίσης μέλος του ΕΛΚ, παρέμειναν σιωπηλοί. Από τη δική της μεριά βέβαια, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, που είναι στην πολιτική “οικογένεια” του ΕΛΚ, καταδίκασε το σκάνδαλο εκφράζοντας την ανησυχία της για τις παράνομες παρακολουθήσεις στη χώρα.

Πηγή του ΕΛΚ, που μίλησε στο EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτίμησε ότι ο Μητσοτάκης ήταν “τυχερός” καθώς το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρείται το ισχυρότερο μέλος του ΕΛΚ που βρίσκεται στην εξουσία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, η πολιτική υποστήριξη της ηγεσίας του ΕΛΚ θα πρέπει να αναμένεται.

“Δεν θα πυροβολήσουν το τελευταίο τους προπύργιο”, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι το σκάνδαλο μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του Μητσοτάκη να επιδιώξει έναν “διεθνή ρόλο” στην πολιτική του καριέρα μετά την αποχώρηση του από το γραφείο του πρωθυπουργού.

“Το σκάνδαλο είναι ευρωπαϊκή υπόθεση”

Με τον δικό της τρόπο σχολιάζει άλλωστε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις του Politico, η  Ολλανδή ευρωβουλευτής μέλος των επιτροπών LIBE και PEGA, Sophie in ‘t Veld (μέλος του Renew Europe). Η εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία μετέχει, διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Eυρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator.

Η ίδια σχολιάζοντας την επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βραϊλά, ο οποίος ζήτησε, ουσιαστικά, από την Κομισιόν “να μην ασχοληθεί” με το θέμα, επισημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πολύ σημαντικό.

“Μια μικρή διόρθωση στον Ι. Βραϊλά: Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αφορά την Ευρώπη και μάλιστα πολύ. Για αυτόν τον λόγο το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή PEGA το διερευνούν. Εκτός από το ότι παραβιάστηκαν νόμοι της ΕΕ όπως το GDPR, ευρωβουλευτές και στελέχη της Κομισιόν στοχοποιήθηκαν. Και τα εθνικά κοινοβούλια είναι μέρος του Συμβουλίου”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Βραΐλας ανέλαβε στις 5 Αυγούστου να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator από την κυβέρνηση Μητσοτάκη την απάντηση του οποίου δημοσίευσε στο Politico η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη.

Η τελευταία στοχοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ωστόσο το πλήρες κείμενο της δισέλιδης επιστολής του κ. Βραΐλα επιβεβαιώνει στον απόλυτο βαθμό το ρεπορτάζ του Politico. Το ίδιο το Politico πήρε σαφή θέση υπέρ της δημοσιογράφου του, αναφέροντας ότι οι αναφορές της στο επίμαχο έγγραφο, είναι “απολύτως ακριβείς”. Από την ελληνική πλευρά πάντως συνεχίζεται η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, με πλήρη στοχοποίηση των ελληνικών -και όχι μόνο- media που επιμένουν να αναδεικνύουν το σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα