Φάμελλος – Πέρκα: “Τα συνεχόμενα ρεκόρ στο ρεύμα διαψεύδουν τον κ. Μητσοτάκη και φτωχοποιούν την Ελλάδα”

Φάμελλος – Πέρκα: “Τα συνεχόμενα ρεκόρ στο ρεύμα διαψεύδουν τον κ. Μητσοτάκη και φτωχοποιούν την Ελλάδα”
Ηλεκτρική ενέργεια και ακρίβεια ISTOCK

Σε κοινή δήλωση για τα κυβερνητικά ρεκόρ ακρίβειας στο ρεύμα προχώρησαν ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

“Για ακόμα μία μέρα η Ελλάδα είναι στην 1η θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και μάλιστα με αύξηση σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν μειωμένες τιμές. Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ σήμερα με 274,85 ευρώ/MWh όταν οι διασυνδεδεμένες αγορές Βουλγαρίας και Ιταλίας είναι στα 175,77 και 175,55 ευρώ αντίστοιχα και οι χώρες της Ιβηρικής βρίσκονται στα 79,87 και 81,71 ευρώ/MWh.”

Αυτό αναφέρουν ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που προσθέτουν:

“Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν, ακόμα μία φορά, τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την πραγματική κατάσταση σχετικά με το κόστος και τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα. Γεννούν επίσης ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, που χρήζουν διερεύνησης και ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές για τα παιχνίδια που παίζονται στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, ακόμα και με νέο μοντέλο αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγών.

Τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτει και μία ακόμα επίσημη έκθεση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη φορά, για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το Β’ τρίμηνο του 2022, όπου αποδεικνύεται ότι:

· Η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2022 (237 €/MWh) μετά την Ιταλία και τη Μάλτα και μάλιστα είχε τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση τιμών (+238%) στη χονδρεμπορική αγορά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημαντική αιτία αποτέλεσε το υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που αποτελεί βασική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας κατέγραψε επίσης αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022.

· Σε αντίθεση με άλλες χώρες που την ίδια περίοδο (β τρίμηνο 2022) αύξησαν την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που τη μείωσε κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αυτό να αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην αδυναμία ανάκαμψης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και την έλλειψη προγραμματισμού του κ. Στάσση και των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ, και την απαξίωση των λιγνιτωρυχείων λόγω της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο του 2019. Διαψεύδει επίσης και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στις αρχές Απριλίου.

· Με βάση την εκτίμηση της Ευρ. Επιτροπής στη λιανική αγορά και όσον αφορά στους μη οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές (35,3 λεπτά ανά kWh για «μικρές» καταναλώσεις και 34,5 λεπτά ανά kWh για μεσαίες καταναλώσεις), πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17,5 λεπτά ανά kWh) και τη μεγαλύτερη αύξηση (+194%) σε όλη την ΕΕ.

· Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, η Ευρ. Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση ακρίβειας τον Ιούνιο στην ΕΕ.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το Α’ Εξάμηνο του 2022 που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή (χωρίς φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις) σε όλη την Ευρώπη, και βρίσκεται στη 2η (για μη οικιακούς) και 10η (για οικιακούς) θέση αντίστοιχα όσον αφορά στην τελική τιμή (μαζί με φόρους, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και επιδοτήσεις).

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να λέει όσα ψέματα θέλει για να κρύψει ότι τόσον καιρό βάζει πλάτες στις υψηλές τιμές και στην αισχροκέρδεια με τα λεφτά των πολιτών, αλλά τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν κάθε μέρα πανηγυρικά.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έχουν γονατίσει. Ενώ η πλειονότητα αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση έχει επιλέξει αντί των καταναλωτών να προστατεύει άδικα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία του καρτέλ της ενέργειας, αφού δεν έχει φορολογηθεί, μέχρι στιγμής, ούτε ένα ευρώ.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα