Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική της διαδρομή – Από την ΠΑΣΠ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά: Η πολιτική της διαδρομή – Από την ΠΑΣΠ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Η Φώφη Γεννηματά Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η πολιτική πορεία της Φώφης Γεννηματά από τη δραστηριοποίηση στην ΠΑΣΠ στα φοιτητικά της χρόνια μέχρι την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Μεγαλώνοντας σε πολιτικό σπίτι με τον πατέρα της εμβληματικό υπουργό του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά δεν ήταν δυνατόν να μείνει αλώβητη από το μικρόβιο.

Από τα φοιτητικά της χρόνια, ήδη από το 1982 (γεννημένη στις 17 Νοεμβρίου του 1964), ενεργοποιήθηκε πολιτικά στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΠ και η πολιτική της διαδρομή ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ.

Η πολιτική πορεία της Φώφης Γεννηματά

Ηδη από το 2000, σε ηλικία 36 ετών, η Φώφη Γεννηματά ήταν βουλευτής του (πανίσχυρου) τότε ΠΑΣΟΚ ενώ το 2002 ανέλαβε την βαριά ευθύνη να εκπροσωπήσει το κόμμα στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφια υπερνομάρχης. Τα κατάφερε το 2002, τα ξανακατάφερε το 2006 αλλά το 2007 παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή από την οποία δεν έφυγε πια ποτέ.

H Φώφη Γεννηματά την εποχή που ήταν υπερνομάρχης Αττικής

Υφυπουργός Υγείας και Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και εν συνεχεία Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η Φώφη Γεννηματά λίγο μετά την ορκομωσία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου


Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και στις 25 Ιουνίου του 2013 όταν και ανέλαβε τον τελευταίο της υπουργικό θώκο, αυτή της Αναπληρώτριας Υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο και την πήρε με 51,7% διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 12 Νοεμβρίου εκλέχθηκε πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα της κεντροαριστεράς επικρατώντας του Νίκου Ανδρουλάκη και στις 28 Νοεμβρίου το όνομα του φορέα κλείδωσε ως Κίνημα Αλλαγής.

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΚΙΝΑΛ απέσπασε 8,1% και 22 έδρες διπλασιάζοντας τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015.

Η Φώφη Γεννηματά Nikos Libertas / SOOC


Φώφη Γεννηματά: Η απόσυρση της από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Τον Οκτώβριο του 2021 σόκαρε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου για λόγους υγείας. Εισήχθη στον Ευαγγελισμό αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Η τελευταία της ομιλία στη Βουλή έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου και είχε θέμα την ελληνογαλλική συμφωνία

Το πρώτο της σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα