Φορτισμένος διάλογος Μεϊμαράκη-Τσίπρα στις προγραμματικές για χρέος, ολιγάρχες, γαλάζια διαδοχή

Φορτισμένος διάλογος Μεϊμαράκη-Τσίπρα στις προγραμματικές για χρέος, ολιγάρχες, γαλάζια διαδοχή
Ευρωκίνηση

Ο Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέους φόρους και περικοπές γιατί “εμείς δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι” και προέβλεψε ότι έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας. Τον προκάλεσε να πει ονόματα, αφού επικαλείται σύγκρουση με τη διαπλοκή και εξεμάνη όταν ο Τσίπρας αποκάλεσε την ομιλία του προεκλογική (vid)

Σε ένα φορτισμένο απευθείας διάλογο Βαγγέλη Μεϊμαράκη– Αλέξη Τσίπρα οδήγησε η ομιλία του (υπηρεσιακού, αλλά και υποψηφίου) προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών.

Ο κ.Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει νέα μέτρα, νέους φόρους, νέες περικοπές και προέβλεψε ότι “Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας” ενώ απευθύνθηκε πολλές φορές προσωπικά στον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις του: “Όλο χασκογελάτε”. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κυβερνητική στάση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ξεκαθάρισε ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν θα έχει την ψήφο της ΝΔ, αλλά μόνο τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ.

Προκάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα αφού μιλά για ολιγάρχες να δώσει ονόματα, αναφερόμενος και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και αφήνοντας να εννοηθεί πως η διαπλοκή προεκλογικά στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναφορές του στο χρέος και ειδικότερα η κατηγορία πως επί της προηγούμενης κυβέρνησης επιβαρύνθηκε το χρέος και πως η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας δυσχεραίνει τη ρύθμιση του και αποκλείει κούρεμα, προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού που ζήτησε το λόγο και με την ευκαιρία χαρακτήρισε την ομιλία Μεϊμαράκη προεκλογική.

Η αναφορά του κ. Τσίπρα στη γαλάζια διαδοχή προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του (υπηρεσιακού και υποψηφίου) προέδρου της ΝΔ που απάντησε: “Όποιος και να είναι πρόεδρος, η ΝΔ θα είναι ενωμένη . Εγώ δεν έκανε εκλογές για να λύσω τα προβλήματα μου με το Λαφαζάνη. Εμείς θα το λύσουμε φιλικά εδώ, μία παρέα είμαστε”.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωκομματικά της ΝΔ και οι δυο τους συμφώνησαν ότι η ρύθμιση του χρέους είναι κοινός στόχος και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Όλος ο διάλογος Μεϊμαράκη-Τσίπρα

Καθώς ο κ.Μεϊμαράκης του είχε απευθυνθεί προσωπικά πολλές φορές κατά την ομιλία του, ο κ.Τσίπρας ζήτησε το λόγο στη συνέχεια. “Διαπίστωσα ότι ο κ.Μεϊμαράκης έκανε μία εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως θέλω να σας θυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Χάσατε πανηγυρικά με επτάμιση μονάδες . Μπορεί να είστε σε προεκλογική περίοδο και αυτό σας αναγκάζει να έχετε προεκλογική ρητορική, όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο, όραμα και αποφάσεις, όχι προεκλογικές ρητορείες” .

Χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ.Μεϊμαράκη ότι δεν άλλαξε τίποτε στο μείζον ζήτημα του χρέους. “Αυτή σας η τοποθέτηση ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την ιστορική ομιλία του Ολάντ που αναδεικνύει ως μείζον θέμα τη διευθέτηση του χρέους. Με ποιους είστε με τις συντηρητικές δυνάμεις που δε θέλουν τη ρύθμιση του χρέους;”, αναρωτήθηκε.

Δείτε το πρώτο μέρος:

Στη συνέχεια ο κ.Μεϊμεράκης πήρε ξανά το λόγο: “Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό και το άγχος σας. Δεν είναι σωστό πολιτικά να παρεμβαίνετε στην διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ. Όποιος και να είναι πρόεδρος, η ΝΔ θα είναι ενωμένη . Εγώ δεν έκανα εκλογές για να λύσω τα προβλήματα μου με το Λαφαζάνη. Εμείς θα το λύσουμε φιλικά εδώ, μία παρέα είμαστε, άρα θα μιλάτε πάντα με τον πρόεδρο της ΝΔ ανεξαρτήτως επιθέτου”.

Διέψευσε ότι εκείνος είπε να μην ανοίξει συζήτηση για το χρέος: “Ισα ίσα είπα να ανοίξει γιατί εσείς μας φεσώσατε άλλα 90 δισ” και στην αντίδραση του κ.Τσίπρα απάντησε: “Μην κάνεις έτσι. Το αμφισβητείς” .

Ο κ.Μεϊμαράκης δήλωσε ότι “Έίμαστε μαζί σας για το χρέος. Τώρα με τον Ολάντ τα έχετε βρει, ξεχάσατε το Ολαντρέου. Εμείς με συναίσθηση ευθύνης κάτσαμε δίπλα σας, εσείς μας κλωτσήσατε, ο κ.Φλαμπουράρης είπε πολλές φορές δε τους θέλουμε. Δε σας φτάνουν τα μαξιλαράκια και ψάχνετε και από ΝΔ ; Θα το σκεφτούμε αν κάνετε θετική πρόταση για τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής τα πάτε αρνητικά”.

Δείτε και το δεύτερο μέρος της αντιπαράθεσης:

Ο κ.Τσίπρας ξαναπήρε το λόγο: “Δεν έχω διάθεση ανάμειξης στα εσωκομματικά της ΝΔ. Η παρέμβαση μου ήταν πολιτική, αφορούσε στο κρίσιμο θέμα του χρέους και την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική. Σε ότι αφορά στα εσωτερικά σας, εγώ είμαι υπέρ της εσωκομματικής δημοκρατίας και μπράβο σας. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ανεξαρτήτως προσώπων η χώρα χρειάζεται εποικοδομητική συμβολή και από δυνάμεις αντιπολίτευσης. Το ζήτημα του χρέους είναι μεγάλο εθνικό θέμα και σε αυτό υπάρχουν δύο στρατηγικές. Η μία λέει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για μείωση του χρέους και η άλλη στρατηγική λέει ότι αυτό είναι ένα άλλο πρόσωπο της λιτότητας, που καταστρέφει κάθε αναπτυξιακή πολιτική, για αυτό είπαμε ότι πρέπει να μειωθούν. Να μην υπερασπίζεστε την αδιέξοδη στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων.”

Τελευταίος ξαναπήρε το λόγο για μία ακόμη φορά ο κ.Μεϊμαράκης. Σημείωσε ότι η αύξηση του χρέους δεν έχει να κάνει με τα πρωτογενή αλλά με το εάν υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ ή όχι, γιατί αυτό είναι ο διαιρέτης. “Πέστε το στον πρωθυπουργό, γιατί τα έχει μπερδέψει. Επομένως το χρέος είναι διαχειρίσιμο μονο με αύξηση του ΑΕΠ όχι με ύφεση, αλλά εσείς το πάτε σε 2,5% ύφεση για εφέτος. Δε μάθατε τίποτε; Τόσα λεφτά έχουμε πληρώσει για αυτά τα φροντιστήρια που κάνατε οκτώ μήνες.”

Ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξε λέγοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν πως το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο ότι πρέπει να δουν μαζί πως θα λυθεί αυτό. Σχολίασε όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. “Σε αυτή την προσπάθεια να πάμε μαζί, αλλά πρέπει να μας καλέσετε Αφού δε μας θέλετε, τι κόπτεστε; Σας συμπεριφερόμεθα ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση: Οχι σε φόρους, ναι στα θετικά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα