Η ΝΔ στα αγροτικά μπλόκα με άδεια χέρια

Διαβάζεται σε 5'
Συλλαλητήριο αγροτών με τα τρακτέρ τους
Συλλαλητήριο αγροτών με τα τρακτέρ τους EUROKINISSI

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να πείσουν τους αγρότες να μην κλιμακώσουν με μπλόκα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν έχει άλλα μέτρα

Χωρίς να υποχωρεί από τη γραμμή “αυτά είναι τα μέτρα και δεν έχει άλλα”, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να μη μαυρίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Νέο μήνυμα κατευνασμού έστειλε μάλιστα στα αγροτικά μπλόκα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα”, τόνισε ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του. Ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ακούει τους αγρότες, τους σέβεται και λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξης τους.

Η κεντρική γραμμή πάντως είναι πως η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα. Ταυτόχρονα όμως κλιμάκιο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ανέλαβε την “ειδική αποστολή” να βρεθεί σε Θεσσαλία και Μακεδονία για να κάνει μασάζ στους αγρότες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρέγγελα, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας που θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος στις ευρωεκλογές Βασίλης Κοντοζαμάνης, βρέθηκαν το Σάββατο στη Λάρισα.

Προηγουμένως ο κ.Δένδιας είχε επισκεφθεί την Ημαθία και ο κ. Μεϊμαράκης τη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης συναντήθηκαν με αγρότες.

Κρίσιμη ημέρα η Τρίτη για τα αγροτικά μπλόκα

Το γαλάζιο κλιμάκιο κινήθηκε στη γραμμή “Ουκ αν λάβοις περισσότερα παρά του μη έχοντος” και κυρίως κάλεσε τους αγρότες να ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές, με επιχείρημα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Εν τω μεταξύ πάντως αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στον κόμβο των Μουδανίων και σήμερα θα επιδώσουν ψήφισμα με αποδέκτη τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν όμως σε όλη τη χώρα από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο.

Αλλά η κρίσιμη ημέρα για τα αγροτικά μπλόκα είναι η Τρίτη. Και αυτό καθώς στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας.

Τα γαλάζια μπλόκα στα αγροτικά μπλόκα

Το Μαξίμου όμως δεν το απασχολούν μόνο τα αγροτικά μπλόκα, αλλά όπως αναφέρθηκε και τι θα κάνουν οι αγρότες στις ευρωεκλογές.

“Η ΝΔ είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα. Η ΝΔ είναι το κόμμα του νοικοκύρη, του αγρότη, του επαγγελματία”, δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε Ημαθία και Λάρισα ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης από τη Λάρισα στις ευρωεκλογές, θέτοντας ως στόχο μία ακόμη νίκη της ΝΔ. Ενώ υπερθεμάτισε “πόσο σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να έχει δυνάμεις που να βλέπουν τον κόσμο με τα ίδια μάτια που τον βλέπουμε και εμείς και όχι δυνάμεις των άκρων.”

Ενώ από την Ημαθία διαμήνυσε “πόσο σημασία έχει στο πλαίσιο της μεγάλης ΕΕ, της ανοιχτής ΕΕ, να υπάρχει συγχρόνως διατήρηση της δικής μας αγροτικής παραγωγής και των δικών μας παραγωγικών δυνατοτήτων.”

Ο δε κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με αγρότες στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Καρδίτσα. Ο κ. Μεϊμαράκης άλλωστε όχι μόνο είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ και βέβαια εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και πρώην γραμματέας της ΝΔ και ένα στέλεχος που θεωρείται ότι μπορεί να μιλήσει στη “λαϊκή δεξιά”.

Σε πρώτη φάση πάντως θέλησε να δείξει ότι πήγε στα μπλόκα για να ακούσει τους αγρότες και να μεταφέρει στον πρωθυπουργό όσα του είπαν. Αλλά κυρίως δεσμεύτηκε στους αγρότες ότι μόλις επιστρέψει στις Βρυξέλλες θα μεταφέρει στα ευρωπαϊκά όργανα τα αιτήματά τους.

Θάβουν το τσεκούρι του εσωκομματικού πολέμου

Σημειωτέον πάντως ότι ο κ.Μεϊμαράκης όταν βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε αγροτικό μπλόκο 200 τρακτέρ, που είχαν στήσει δενδροκαλλιεργηητές από τον Τύρναβο Λάρισας, απέφυγε να απαντήσει όταν εκλήθη να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων.

“Μην με βάζετε σε αυτή τη διαδικασία”, περιορίστηκε να πει, επικαλούμενος ότι ήρθε για να ακούσει τους αγρότες.

Εν τω μεταξύ στην κοπή της πίτας της τοπικής της ΝΔ στη Λάρισα ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε καρφώσει επανειλημμένα τον κ. Αυγενάκη, έσπευσε αυτή τη φορά να καλέσει τους γαλάζιους αγρότες να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.

“Εχει μεγάλη σημασία να είμαστε παρόντες με ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, στο Ευρωκοινοβούλιο που έχουμε αύριο εκλογές, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Γιατί εκεί θα πρέπει να βρούμε πώς θα διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν με την “πράσινη μετάβαση” στην ΚΑΠ, που τόσο στοιχίζει σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες”, είπε ο κ.Χαρακόπουλος.

Καθώς δε ο βουλευτής Λάρισας έχει διαφωνήσει και με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, διευκρίνισε: “Μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Μη πιστέψουμε πως υπάρχουν ανώδυνα μηνύματα που μπορεί να στείλουμε στις ευρωεκλογές γιατί κάποιοι ενοχλούμαστε με την επιλογή της θεσμοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας. Δεν υπάρχουν ανώδυνα μηνύματα. Στην Ευρώπη λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις και αν το Ευρωκοινοβούλιο αύριο γίνει μία Βαβέλ, με φωνές από τα άκρα δεξιά μέχρι τα άκρα αριστερά, με γραφικές ή αντισυστημικές φωνές, αυτό θα είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα