Επιστολική ψήφος: Η αγωνία της ΝΔ για να πειστούν οι απόδημοι

Διαβάζεται σε 4'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Κορυφαία γαλάζια στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες στο εξωτερικό, καθώς είχαν φρενάρει οι εγγραφές αποδήμων στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο μετά τις καταγγελίες για τα email από Ασημακοπούλου.

Η κυβέρνηση είχε προτάξει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα ενίσχυε ιδίως τη συμμετοχή των αποδήμων.

Μετά όμως τις καταγγελίες για τη μαζική αποστολή email σε αποδήμους από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι εγγραφές από το εξωτερικό στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακόπηκαν. Προφανώς, καθώς οι ψηφοφόροι του εξωτερικού ανησυχούν για τυχόν διαρροή και των δικών τους προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, παραδέχθηκε χθες (ΣΚΑΪ), πως το 60% των εγγραφών στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο είναι από το εσωτερικό της χώρας και το 40% από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από τις συνολικά 63.278 εγγραφές στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, οι εντός Ελλάδας εγγραφές ανέρχονται στις 40.272 δηλαδή ποσοστό 63,6%, ενώ οι εκτός Ελλάδας στις 23.006 δηλαδή ποσοστό 36,4%. Εξ αυτών η συντριπτική πλειοψηφία, 19.630 εγγραφές ή ποσοστό 85,3%, αφορά εγγραφές Ελλήνων που κατοικούν στην Ευρώπη, πράγμα βέβαια που εξηγείται αφού πρόκειται για ευρωεκλογές.

Γιατί προβληματίζονται στο γαλάζιο στρατόπεδο

Το χαμηλό σχετικά ποσοστό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο από το εξωτερικό σήμανε πάντως συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Διότι αφενός δεν θα ήταν και η πιο κολακευτική εικόνα για την κυβέρνηση να είναι στα ίδια επίπεδα η επιστολική ψήφος από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Αφετέρου διότι στη ΝΔ εκτιμούν ότι μόνο κερδισμένοι μπορεί να βγουν από αυξημένη συμμετοχή των αποδήμων στις ευρωεκλογές.

Εξάλλου η κυβέρνηση θέλει σε δεύτερο χρόνο να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Επομένως το test drive των ευρωεκλογών πρέπει να έχει καλά αποτελέσματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε χώρες όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδήμων Ελλήνων. Στόχος είναι να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των αποδήμων για συμμετοχή στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Ακόμη και σε χώρες εκτός ΕΕ.

Ο χρόνος μάλιστα πιέζει, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 29 Απριλίου.

ΝΔ εξωτερικού

Στο πλαίσιο αυτό η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο με αφορμή εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχει σήμερα επαφές με αποδήμους. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ταξιδέψει για τον ίδιο λόγο στις ΗΠΑ, όπου είχε βρεθεί με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και η υπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Κεραμέως έχει επίσης ήδη επισκεφθεί με στόχο την προώθηση της επιστολικής ψήφου την Κύπρο, τις Βρυξέλλες και τον Καναδά. Θα περιοδεύσει επίσης στη Γερμανία, όπου κατοικεί μόνιμα σημαντικός αριθμός Ελλήνων ψηφοφόρων.

Στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο και το Μόντρεαλ, είχε βρεθεί στο πλαίσιο της ίδιας γαλάζιας εκστρατείας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επί ημερών του άλλωστε είχε ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Υπενθυμίζεται ότι στον Καναδά βρέθηκε προσφάτως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε μαζί με τον Καναδό ομόλογο του Τζάστιν Τριντό σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Και κάλεσε και ο ίδιος τους ομογενείς να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Στην Αυστραλία είχε εν τω μεταξύ περιοδεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, επίσης με βασικό στόχο να πείσει όσο περισσότερους ομογενείς να εγγραφούν.

Που βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση Ασημακοπούλου

Εν τω μεταξύ ο εσωτερικός έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση της διαρροής των email αποδήμων στην κ.Ασημακοπούλου φέρεται να φτάνει σχεδόν στο τέλος του.

Σύμφωνα με  πληροφορίες του NEWS 24/7, από τον έλεγχο σε μία σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκαν σημαντικά κενά ασφαλείας στα συστήματα λειτουργίας των εφαρμογών, ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πέρα πάντως από το πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη στον οποίο χρεώθηκε η πολιτική ευθύνη, δεν υπάρχει άλλο στέλεχος του υπουργείου στο οποίο να καταλογίζεται συγκεκριμένη, υπηρεσιακή αυτή τη φορά, ευθύνη.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ως προς τη δεύτερη, προκύπτει ότι θα καταλήξει σε πόρισμα εξετάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν σε κλιμάκιό της από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και χωρίς να προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα