Φωτιές: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα

Φωτιές: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα
Φωτιά στην Αττική, η επόμενη μέρα Eurokinissi

Ποια μέτρα για την αποζημίωση των πυρόπληκτων σε Βορεια Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο θα εξετάσει σήμερα η κυβέρνηση και ποια τα επόμενα βήματα

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, όμως ταυτόχρονα η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει τις δράσεις της επόμενης ημέρας καθώς τα δύσκολα δεν θα τελειώσουν όταν θα σβήσει και η τελευταία φωτιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το Σάββατο διαβεβαίωσε όλους ους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική του προτεραιότητα και πρόσθεσε:

“Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις.”

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών στη Βόρεια Αττική και είχαν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όμως η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, είχαν ως αποτέλεσμα ευλόγως να σταματήσουν οι διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν ξανά άμεσα μόλις τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης. Στη Βαρυμπόμπη ειδικότερα αναμένεται σήμερα να ξεκινήσουν ξανά καταγραφή ζημιών κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων και πιθανόν την Τετάρτη να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις και να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι σε κάθε περίπτωση οι εξής:

*Άμεση χρηματική ενίσχυση των πυρόπληκτων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ήδη είχε ανακοινωθεί επίδομα 600 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για κάθε νοικοκυριό που είχε πληγεί και επιπλέον 600 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες ή για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με αναπηρία. Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει και οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, ενώ οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ λαμβάνουν τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διαχειριστει πολιτικα την κατάσταση. Αναμένεται επίσης να δοθούν και άμεσες πρόσθετες αποζημιώσεις για τα καμμένα σπίτια, πέραν της στεγαστικης συνδρομής σε δεύτερο χρόνο.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν βάσει του μοντέλου που είχε εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά τα περσινα πλημμυρικά φαινόμενα, δηλαδή εφάπαξ με μία απλή δήλωση. Αλλά θα διενεργουνται αυστηροί έλεγχοι και εάν κάποιος έχει υποβάλλει ψευδή δήλωση, θα κληθεί να πληρώσει πίσω στο κράτος το δεκαπλάσιο ποσό.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, με τη συνδρομή του υπουργειου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αποζημιώσεις να δίδονται από μία μόνο πλατφόρμα, μέσω της βάσης δεδομένων της ΑΔΑΕ, ώστε οι πολίτες να μην τρέχουν στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορων.

Το κοστος των αποζημιώσεων αναμένεται συνολικά να ξεπεράσει το ένα δισ ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη και η κοινωνία των πολιτών συνδράμει τους πυρόπληκτους με συγκινητικές δράσεις αλληλεγγύης.

*Στεγαστική συνδρομή

Μόλις σβήσει και η τελευταία φλόγα, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες. Υπενθυμιζεται ότι τα κτίρια κρίνονται πράσινα, κίτρινα και κόκκινα, με τα τελευταία να είναι κατεδαφιστέα.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο για λόγους μείωσης της γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας η επιδότηση ενοικίου να δοθεί εφάπαξ και όχι ανά τρίμηνο.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει διαθέσει 300.00 ευρώ για τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες και το ποσό αυτό αναμένεται φυσικά να αυξηθεί.

Σημειωτέον ότι και απλοί πολίτες προσφέρουν τα σπίτια τους για φιλοξενία πυρόπληκτων με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία ακόμη πράξη αλληλεγγύης.

*Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και κτιρίων, που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα ή μη αξιοποιήσιμα, θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Θα ανασταλούν επίσης για εξάμηνο πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων, ενώ στη συνέχεια θα τους δοθεί δυνατότητα εξόφλησης των οφειλόμενων σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

*Στήριξη αγροτών- Ενίσχυση επιχειρήσεων

Ιδίως στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, έχουν πληγεί βαρύτατα η γεωργία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ θα προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις στήριξης.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

*Ενίσχυση των υποδομών πυροπροστασίας

Το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει μια σειρά από δράσεις τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών πυροπροστασίας. Η κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινώσει αλλαγές στη δασοπυρόσβεση, ενώ αποκρούει την κριτική για ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης και ελλειπή χρηματοδότηση των δράσεων πυροπροστασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαψεύσει ότι έχει διαθέσει στους δήμους μόνο 1,7 εκ ευρώ εφέτος για πυροπροστασία, αλλά έχει ανακοινώσει πως έχουν δοθεί 22,9 εκ ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί επίσης σφοδρή κριτική γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις πυροσβεστών. Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για αυτό επί του παρόντος. Δεν έχει επίσης ακόμη συζητηθεί το ενδεχόμενο επανασύστασης της δασικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα ζητήματα αυτά προφανώς και θα εξετασθούν σε δεύτερο χρόνο.

*Αναδασώσεις

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή στον τρόπο αναδασώσεων. Σημειώνεται ότι δασολόγοι προειδοποιούν ότι οι τεχνητές αναδασώσεις δεν είναι η λύση, αλλά ότι πρέπει να προστατευθούν οι καμένες περιοχές από δόμηση, βόσκηση και νέες πυρκαγιές, ώστε να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο τα δάση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχουν διαβεβαιώσει ότι οι πυρόπληκτες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα, θέλοντας έτσι να διαψεύσουν φήμες που κυκλοφόρησαν ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνέδεαν την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη με επενδυτικά σχέδια γύρω από το Τατόι και τις φωτιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο με τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

*Αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές

Κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί και η πρόληψη πλημμυρών στα καμένα. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε ήδη δρομολογήσει αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, ύψους σχεδόν 1,5 δισ ευρώ, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα δοθεί όμως φυσικά ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις πληγείσες περιοχές σε Εύβοια, Βόρεια Αττική και Πελοπόννησο, με άμεσες δράσεις και θα χρειαστεί αγώνας δρόμου εν όψει του χειμώνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα