Φωτίου για αναδοχή: Στόχος η αναμονή να διαρκεί 8-12 μήνες για τους υποψήφιους γονείς

Η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο στούντιο του News 24/7 στους 88.6
Η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο στούντιο του News 24/7 στους 88.6 NEWS 24/7

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε στον News 24/7 στους 88.6 για το νέο πλαίσιο υιοθεσίας και αναδοχής και απάντησε στις ερωτήσεις των ακροατών. Μέσα σε δύο εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν γίνει 450 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή, δήλωσε.

Για το νέο πλαίσιο υιοθεσίας και αναδοχής μίλησε στον News 24/7 στους 88.6 και την εκπομπή «Διαδρομές στην ενημέρωση» με τον Γιώργο Βούλγαρη, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των ακροατών.

«Στόχος (της κυβέρνησης) η αναμονή να διαρκεί 8-12 μήνες για τους υποψήφιους γονείς» σημείωσε η κα. Φωτίου, δηλώνοντας ότι μέσα σε δύο εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν γίνει 450 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή.

Όπως ανακοίνωσε, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και μετά οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τις οδηγίες για τα πιστοποιητικά που θα χρειαστούν. Την ίδια ώρα θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής τους, δηλαδή το στάδιο που κάθε φορά βρίσκεται.

Η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε ότι ο αστικός κώδικας δεν επιτρέπει υιοθεσία σε ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, για αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αναδοχή.

«Θέλουμε να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης, ούτως ώστε να μη διέρχεται σε άλλες μεθόδους» τόνισε, εννοώντας τις παράνομες υιοθεσίες, καθώς, επίσης, και τα ζευγάρια που, λόγω των δυσκολιών, αποφασίζουν να υιοθετήσουν από άλλη χώρα.

«Οι ιδιωτικές υιοθεσίες ή αναδοχές ήταν δύσκολο να ελεγχθούν» είπε και ανέφερε ότι πλέον και σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόσωπο που έχουν αποφασίσει να δώσουν το παιδί τους, πρέπει να περάσει την ίδια διαδικασία καταλληλότητας, όπως κάθε υποψήφιος γονιός.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η έρευνα καταλληλότητας των υποψηφίων διαρκεί τρεις μήνες και τάχθηκε υπέρ της αυστηρότητας του πλαισίου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Υπογράμμισε ότι στο παρελθόν οι καθυστερήσεις οφείλονταν στο μικρό αριθμό κοινωνικών λειτουργών που εξέταζαν τους υποψήφιους. Πρόσθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα περνάνε από ειδική εκπαίδευση 1,5 μήνα περίπου, για το πώς θα αντιμετωπίσουν το παιδί, καθώς, επίσης, και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

«Δεν αποκλείονται τα προσφυγόπουλα από τη διαδικασία» είπε, επίσης, η Θεανώ Φωτίου για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Αρμόδια για τη διαδικασία θα είναι τα 13 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και η αρμόδια υπηρεσία των περιφερειών.

Η υπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους θα κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους.

Στις περιπτώσεις αναδοχής, οι ανάδοχοι θα πρέπει να φροντίζουν ούτως ώστε να διατηρεί το παιδί σχέσεις και με τους φυσικούς του γονείς, εκτός από τις περιπτώσεις που το οικογενειακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Τα ιδρύματα, πλέον, θα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν τον ηλεκτρονικό φάκελο των παιδιών στο εθνικό μητρώο. Το ίδιο θα ισχύει και για τους υποψήφιους γονείς, ούτως ώστε το σύστημα να βλέπει τις ανάγκες και να μην χρειάζεται ο υποψήφιος να απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά.

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε λόγο, επίσης, για τα παιδιά που μαθαίνουν ξαφνικά ότι είναι υιοθετημένα και σημείωσε ότι πλέον τα παιδιά από τα 18 τους χρόνια θα μπορούν να μαθαίνουν τις ρίζες τους από το μητρώο.

Συμπλήρωσε ότι η ανάδοχη οικογένεια παρακολουθείται πάντα από ειδικούς, ενώ στις υιοθεσίες μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

SHARE:

24Media Network