Φοβάται τη σύμπραξη των δημοκρατικών δυνάμεων ο Μητσοτάκης

Φοβάται τη σύμπραξη των δημοκρατικών δυνάμεων ο Μητσοτάκης
Η προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών - δημοκρατικών δυνάμεων θεωρείται από τον πρωθυπουργό επιζήμιο σενάριο όπως δήλωσε στην ΔΕΘ

Τα 4 σημεία στην συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού που «ξορκίστηκε» η προοπτική συσπείρωσης των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς. Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με αναφορές στη δεκαετία του ‘80

Ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, είναι η σύμπραξη των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων. Σχεδόν ομολογήθηκε από τον πρωθυπουργό στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, όπου έγινε σαφές ότι τα προεκλογικά διλλήματα που θέτει η κυβέρνηση στοχεύουν ακριβώς αυτή την προοπτική.

Όλα αυτά υπό το εμφανές άγχος του να μην θυμίσουν οι πολιτικές εξελίξεις του 2023 το …1993. Την χρονιά δηλαδή που κατέρρευσε πολιτικά και εκλογικά η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήρθε για τελευταία φορά στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ένα πρόσωπο που μνημονεύθηκε εμμέσως χθες από τον πρωθυπουργό με της -αρνητική – αναφορά στην «δεκαετία του ‘80».

Οι ισχυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέδειξαν πως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «Νο 1 απειλή» την προοπτική συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων, μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής 4 σημεία:

  • Ο πρωθυπουργός ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων του στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, αξιώνοντας την …αλλαγή της. Αν και αναγνώρισε τον «τον θυμό και την οργή» του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του, ήταν ιδιαίτερα παρεμβατικός φθάνοντας στο σημείο να ερμηνεύσει ακόμη και την σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους του κόμματός του. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη «ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό» προσθέτοντας ότι «οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο». Αυτά ενώ κράτησε προσεκτική στάση για το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας πως διαφωνεί με τις απόψεις του σε κάποια ζητήματα δίχως αυτό να αίρει την εκτίμησή του. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η έμμεση αναφορά το Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, αφού – με αφορμή την ερώτηση που απεύθυνε το News 24/7– εγκάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ρέπει προς τις λογική που υπήρχε την δεκαετία του ’80 υποστηρίζοντας πως αυτό δεν ταιριάζει σε έναν σύγχρονο πολιτικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του για το μετεκλογικό σκηνικό δεν απέκλεισε την πιθανότητα να απευθυνθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε βουλευτές εκλεγμένους με άλλα κόμματα, δίχως να εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην πρόθεση του να εξοβελίσει από την επικαιρότητα το Σκάνδαλο των Υποκλοπών. Το ζήτημα δηλαδή που αποτελεί σήμερα συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στις δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς. Η ανάγκη για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί κοινό τόπο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 παρά σημαντικές πολιτικές διαφορές των 4 κομμάτων και θέτουν την Νέα Δημοκρατία σε πολιτική απομόνωση. Αποκόπτοντας την παράλληλα από τον χώρο του κέντρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το θέμα είναι σημαντικό και γι’αυτό και πρέπει να διερευνηθεί στα πλαίσια που έχω προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια, δεν είναι όμως το μόνο θέμα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία».
  • Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον φόβο του ακόμη και για την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής. Στην συνέντευξη τύπου θέλησε να «προλάβει» πολιτικές εξελίξεις μιλώντας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού σχήματος από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ (με ανοχή) και Μέρα 25. Αυτό παρά το γεγονός ότι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει σχετικό κάλεσμα στο οποίο είτε δεν έχουν απαντήσει, είτε έχουν απαντήσει αρνητικά τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα αποκάλεσε το ενδεχόμενο μίας τέτοιας πολιτικής σύμπραξης «τερατογέννεση», επιχειρώντας να δημιουργήσει μία γενικότερη αίσθηση φόβου απέναντι στην ιδέα της συνύπαρξης κομμάτων από τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς στην κυβερνητική διαχείριση.
  • Τέλος ο πρωθυπουργός επανήλθε στο πολιτικό δίλημμα «Μητσοτάκης η Χάος» αναφέροντας ότι ο πολίτης οφείλει να διαλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που ήδη γνωρίζει τις πράξεις της παρά σε ένα άγνωστο πολιτικό μέλλον. Θέση που προφανώς είναι συμβατή με την ρητορική περί αστάθειας των κυβερνήσεων συνεργασίας, που συχνά επιστρατεύει η Νέα Δημοκρατία. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και τα πρωθυπουργικά υπονοούμενα περί δυνάμεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση.
Έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό, "είδε" στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Για κυβερνητική «απελπισία» απέναντι στην προοπτική της ήττας στις επερχόμενες εκλογές έκανε λόγο χθες ο Αλέξης Τσίπρας αποτιμώντας την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «αντικρίσαμε έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό στην τελευταία του, όπως φαίνεται, εμφάνιση σε ΔΕΘ, κι αυτό ήταν ίσως το μόνο καλό νέο χθες και σήμερα. Τον παρακολουθήσαμε όσοι αντέξαμε, να καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι της απελπισίας, στο σκαλοπάτι του διχασμού και της εθνικής καπηλείας». Τόνισε μάλιστα στην συνέχεια πως «η χώρα χρειάζεται δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση».

Την διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, έκανε η Χαριλάου Τρικούπη. Υποστηρίζοντας σε ανακοίνωση της πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «συνεχείς επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» δείχνοντας έτσι «ποιος είναι ο στρατηγικός του αντίπαλος». Επίσης στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να βρει σωσίβιο σε σενάρια συνωμοσιολογίας για να δραπετεύσει από τη αλήθεια. Σε λίγο θα μας πει ότι εμείς βάλαμε την ΕΥΠ να μας παρακολουθεί και ζητήσαμε την απόπειρα παγίδευσης με το Predator».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα