Γ. Ιωακειμίδης στο NEWS 24/7: Δεν είμαι κομματικός υποψήφιος-Να τελειώσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων

Γ. Ιωακειμίδης στο NEWS 24/7: Δεν είμαι κομματικός υποψήφιος-Να τελειώσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων
Eurokinissi

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, υποψήφιος Περιεφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι η Αττική στερείται σοβαρών αντιπλημμυρικών εργών και καλεί τους συνυποψηφίους του σε τηλεμαχία.

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο NEWS 24/7 για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η θέση του για τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η Αττική, για τη θητεία του Γιώργου Πατούλη, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη τηλεμαχία.

Αρχίζω από το ζήτημα των ημερών: Τι θα γίνει κ. Ιωακειμίδη αν στην Αττική βρέξει όσο στη Θεσσαλία; Είναι θωρακισμένη η περιοχή; Και αν όχι τι πρέπει να γίνει;

Η Αττική δεν έχει πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να προλάβουμε πριν γίνει ….Θεσσαλία και «καταριόμαστε» την ένταση των καιρικών. Να συνειδητοποιήσουμε την επείγουσα ανάγκη και να αναληφθεί δράση για τις αντιπλημμυρικές υποδομές. Δράση συντονισμένη, μελετημένη, αποφασιστική. Όπως καταλαβαίνετε, προϋπόθεση αυτής της δράσης είναι η αλλαγή του προσανατολισμού της Περιφέρειας, των δήμων, της κεντρικής κυβέρνησης.

Θα σας εξηγήσω τι εννοώ, τον οδικό χάρτη όπως λέγεται: Η κυβέρνηση και η περιφέρεια ολοκληρώνουν με δύο χρόνια καθυστέρηση τη μελέτη του κινδύνου πλημμυρών της Περιφέρειας. Με βάση αυτή την επικαιροποιμένη μελέτη χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο έργων , ολιστικό, με διαδικασίες έκτακτες που δεν θα κρατήσουν 5 και 7 χρόνια. Ναι θα χρειαστούν χρήματα, αλλά εδώ μιλάμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εξάλλου θα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα που θα απαιτηθούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αλλά δεν πρέπει μόνο ζητήσουμε περισσότερα χρήματα. Αυτό το πρόγραμμα έργων το περιγράφουμε στο πρόγραμμα μας, όπου προτείνουμε και τη δημιουργία ενός ταμείου ανθεκτικότητας για την Αττική. Το 1% του ΦΠΑ για ότι παράγεται στην Αττική να πηγαίνει ξεκάθαρα, αποκλειστικά στη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Το προτείνουμε , θα το διεκδικήσουμε.

Άμεσα όμως, άμεσα και το εννοώ γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας καλούμε την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας να βάλει σε τάξη το αδιανόητο χάος που έχει δημιουργήσει. Αυτή τη στιγμή 85 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά λιμνάζουν και 40 αντιπλημμυρικά έργα έχουν μπλοκαριστεί. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως Περιφερειάρχης θα είναι να ξεμπλοκάρω αυτά τα έργα. Κοιτάξτε σήμερα η Περιφέρεια δεν εκτελεί τα στοιχειώδη καθήκοντά της. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει άνθρωπος να πνιγεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, δρόμου δικαιοδοσίας Περιφέρειας, επειδή δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια και πλημμύρισε ο δρόμος.

Γενικότερα ποιο θα πρέπει να είναι το επίπεδο της συνεργασίας με την κεντρική εξουσία και την πολιτική προστασία έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες λόγω καιρικών φαινομένων;

Με την κεντρική κυβέρνηση η Περιφέρεια πρέπει να έχει διπλή σχέση. Από τη μια μεριά πρέπει να συνεργάζεται στενά μαζί και με δημιουργικό τρόπο -αλλιώς δεν μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουν οι πολίτες. Από την άλλη, όταν χρειάζεται, η Περιφέρεια πρέπει να είναι διεκδικητική απέναντι στην κεντρική εξουσία -για να κερδίσει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες που εκπροσωπεί.

Η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργεί ως υφυπουργείο Αττικής. Ούτε ο Περιφερειάρχης μπορεί να λειτουργεί ως διορισμένος τοποτηρητής της κυβέρνησης ή του πολιτικού αρχηγού. Αλλιώς δεν χρειάζονται εκλογές! Σε ό,τι αφορά τώρα την Πολιτική Προστασία, πέρα από τις υποδομές στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες. Πρέπει να γίνει σαφές τι περιμένουμε από την κάθε πλευρά που εμπλέκεται στην Πολιτική Προστασία, δηλαδή από την κυβέρνηση, τις περιφέρειες, τους δήμους. Το τοπίο στην ομίχλη αναφορικά με τις αρμοδιότητες προκαλεί αρρυθμίες στην αντιμετώπιση των φαινομένων και καθιστά ανέφικτη τη λογοδοσία. Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο υπεύθυνος δεν μπορείς να του ζητήσεις το λόγο και όλοι κρύβονται πίσω από μια στοίβα χαρτιά. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων είναι καθήκον της κεντρικής κυβέρνησης και θα την πιέσουμε με κάθε δυνατό τρόπο το κάνει.

Σε ποιες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσετε έτσι ώστε να αυξηθεί, αν είναι δυνατόν, η χρηματοδότηση για την Περιφέρεια Αττικής την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Πριν πάμε στην αναγκαία αύξηση των πόρων της Περιφέρειας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας. Έχω καλέσει όλους του συνυποψηφίους μου, ιδιαίτερα τον Νίκο Χαρδαλιά, να συμφωνήσουμε ότι το πρώτο ομόφωνο ψήφισμα του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι η εντολή διαχειριστικού ελέγχου της Περιφέρειας για την τετραετία 2019-2023. Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων πρέπει να λάβει τέλος. Σας υπενθυμίζω ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων απέρριψε τις απ’ ευθείας αναθέσεις για προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας.

Στο έγγραφό της αναφέρει: «Από την μελέτη των στοιχείων που μας αποστείλατε διαπιστώθηκε ότι το 95.6% του συμβατικού προϋπολογισμού (30.597.500,00 ευρώ)της περιόδου αναφοράς έχει ανατεθεί με 360 συμβάσεις σε 17 από συνολικά 42 Αναδόχους.Το δε 80% του εν λόγω προϋπολογισμού (25.600.000 ευρώ) με 293 συμβάσεις έχει ανατεθεί σε 8 αναδόχους. Αυτό καταδεικνύει το πανομοιότυπο των αναγκών και άρα την εφικτότητα προγραμματισμού αυτών και τη δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμό».

Ο υπεύθυνος για αυτές τις προμήθειες κ. Κόκκαλης είναι τώρα υποψήφιος με τον κ. Χαρδαλιά.

Να πετύχουμε λοιπόν τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας και να διεκδικήσουμε την αύξηση των πόρων. Ήδη μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν αποφάσισε τη μερική ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπό το φως των τελευταίων δραματικών γεγονότων, πρέπει να γίνει και η ανάλογη κίνηση για την Αττική. Η κλιματική κρίση , που την είχαν κάποιοι ξεχάσει, είναι εδώ, είναι στη Θεσσαλία, είναι στα καμένα δάση μας. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, προλαμβάνοντας. Αν όχι τώρα, πότε;

Θα μπορούσε, κ. Ιωακειμίδη, να υπάρξει μία κοινή υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου ως απάντηση στην δεξιά κυριαρχία όπως αυτή εκφράστηκε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές;

Κοιτάξτε πρωθυπουργό εκλέξαμε, κυβέρνηση με νωπή, ισχυρή εντολή έχουμε. Στην αυτοδιοίκηση τα κόμματα καλά θα κάνουν, να έχουν κοντά τα χέρια τους. Δεν το λέω σαν απειλή, αλλά σαν εμπειρία και γνώση. Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και 41 χρόνια. Είμαι δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη εδώ και 29 χρόνια, έχοντας συμπληρώσει 7 θητείες. Έχω συνεργαστεί με σχεδόν 10 πρωθυπουργούς και δεκάδες υπουργούς. Ελάχιστους καλούς υπουργούς βρήκα για την αυτοδιοίκηση.

Αυτοί οι λίγοι δεν ήταν από ένα μόνο κόμμα. Ήταν σοβαροί άνθρωποι με κοινή λογική. Οι περισσότεροι όμως που γνώρισα, ήταν δυστυχώς κομματικοί εντολοδόχοι, δουλειά δεν έκαναν. Σε όλη αυτή τη μακρά πορεία μου έχω συνειδητοποιήσει ότι προοδευτικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτό που πηγαίνει τα πράγματα μπροστά. Προοδευτικό είναι αυτό που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα κόμματα και την κεντρική κυβέρνηση. Προοδευτικό είναι αυτό που δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους πολίτες, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Όλα αυτά τα χρόνια οι συνδυασμοί μου ήταν πολυσυλλεκτικοί και γι’ αυτό έπαιρνα ποσοστά της τάξης του 65%. Πολυσυλλεκτικός και προοδευτικός είναι και ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης, ο περιφερειακός συνδυασμός του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Θα θέλαμε ακόμα πιο ευρεία στήριξη, αλλά είμαστε πάντοτε αυτοδιοικητικοί και ανεξάρτητοι. Ξέρετε ακούω την κυβέρνηση να μιλάει για ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα , θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και θυμώνω.

Γιατί από την άλλη ο πρωθυπουργός διόρισε κομματικό υποψήφιο στην Περιφέρεια. Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά. Το έχω μάθει από την εμπειρία μου. Η ανθεκτικότητα, η βιωσιμότητα, όλα αυτά τα καλά και αναγκαία, χτίζονται από τα κάτω προς τα πάνω, από το Δήμο προς την Περιφέρεια και τη ν κεντρική διοίκηση. Έτσι δουλεύει όλη η Ευρώπη, γι αυτό φωνάζουμε για αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες το έχουν καταλάβει σε πολλούς δήμους και ψηφίζουν έργο όχι κόμμα. Έφτασε η στιγμή να το κάνουν και για την Περιφέρεια, αυτό διεκδικώ και γι αυτό είμαι εδώ

Σας στηρίζει πολιτικά ένα κόμμα που βρίσκεται σε περιδίνηση τους τελευταίους μήνες. Σας προβληματίζει αυτό ως προς το τελικό αποτέλεσμα;

Όχι καθόλου. Με τιμάει η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαίρομαι που με στηρίζουν κι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Αλλά να μην σας ξαναλέω τα ίδια, δεν είμαι κομματικός υποψήφιος. Δεν χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο. Το παράδειγμα που υπηρετώ είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έδωσε ο πρωθυπουργος με την αποπομπή Πατούλη και την αντικατάστασή του από τον κ. Χαρδαλιά στο παρά πέντε των εκλογών. Αυτές οι πρακτικές είναι σκουριά από το παρελθόν. Για να γίνει ο χάρτης μπλε είπε ο πρωθυπουργός. Τώρα στη Θεσσαλία πείτε μου τι χρώμα θα έχει; Το λέω και μαυρίζει η καρδιά μου όπως όλων μας.

Επιμένετε πολύ στη διεξαγωγή τηλεμαχίας. Μπορούν οι πολίτες να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτήν αν τελικά διεξαχθεί;

Εδώ και 15 μέρες έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Ζούλα και τους συνυποψηφίους μου τη διενέργεια debate. Δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Φοβούνται άραγε τον διάλογο; Ανησυχούν από τη δημοκρατική αντιπαράθεση των προγραμματικών προτάσεών μας; Γιατί τους ενοχλεί να ενημερωθούν βαθύτερα οι πολίτες για τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τηλεμαχίες προωθούν τον διάλογο και ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Το να αρνούμαστε το debate για την Περιφέρεια απαξιώνει την Αυτοδιοίκηση και αφυδατώνει την εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτό επιμένω στη διενέργειά του. Δεν θέλω να πιστεύω ότι το αρνούνται γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εγώ δεν είμαι πολύ γνωστός ενώ εκείνοι πασίγνωστοι. Αν κρύβονται γι αυτό , θα τους κρίνουν οι πολίτες!

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα