Γ. Λασκαράκης στο NEWS 24/7: “Στον Έβρο κυριαρχεί παροξυσμός, δεν τον χρειαζόμαστε”

Γ. Λασκαράκης στο NEWS 24/7: “Στον Έβρο κυριαρχεί παροξυσμός, δεν τον χρειαζόμαστε”
MotionTeam

Ο Εβρίτης εκδότης Γιάννης Λασκαράκης μιλά στο News24/7 για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και ζητά έξυπνες πολιτικές στις σχέσεις με την Τουρκία.

Το ποστ του δημοσιογράφου και εκδότη (της εφημερίδας Γνώμη) Γιάννη Λασκαράκη, που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες, έγινε viral.

Δικαίως θα έλεγε κανείς καθώς ο Εβρίτης και άριστος γνώστης της περιοχής Λασκαράκης “ξέφυγε” από το κυρίαρχο αφήγημα της “εθνικής πανστρατιάς” για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και εστίασε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα όπως οι ομάδες οπλισμένων πολιτών που δρουν παράνομα και τις απειλές που δέχεται.

“Δεν είναι πρωτοφανέρωτο καθεστώς για μένα οι απειλές. Εχω, θα έλεγε κανείς, συνηθίσει. Από το 1996 και τα γεγονότα των Ιμίων γίνονται αυτά” λέει στο News247 ο κύριος Λασκαράκης. “Μου έχουν κάψει μία φορά και το αυτοκίνητο. Τώρα δέχομαι τις συνηθισμένες πια διαδικτυακές απειλές. Το ότι μου λένε φαντάζομαι ότι μπορείτε να το υποθέσετε”.

Τι ακριβώς γίνεται στον Έβρο κύριε Λασκαράκη;

“Μία τρομερή ένταση, ένας νομίζω αχρείαστος παροξυσμός. Δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση πήγε σ’ αυτήν την επιλογή. Στον Έβρο υπάρχει φράχτης που προστατεύει. Αυτό σε συνδυασμό με τη φρουρά από συνοριοφύλακες και στρατό πιστεύω ότι θα έφτανε για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. Αντ’ αυτού, υπάρχει παροξυσμός.

Το χειρότερο είναι οι ομάδες απλών πολιτών,αγροτών τις περισσότερες φορές, που πήραν τα όπλα και άρχισαν να συλλαμβάνουν πρόσφυγες. Εχουν ξυλοκοπήσει και μερικούς. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Ειδικά στο δέλτα του Εβρου η κατάσταση είναι οριακή, πολύ δύσκολη. Εχουν στήσει εκεί περίπου 250 οικήματα χωρίς άδεια, εδώ και χρόνια. Και βγαίνουν τώρα και κυνηγάνε πρόσφυγες. Πρέπει να αφοπλιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Στο σημείο ξενάγησαν και τον Πρωθυπουργό. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Τα προηγούμενα χρόνια;

“Κοιτάξτε περάσαμε μία μακρά περίοδο ηρεμίας. Και η Αλεξανδρούπολη διαπίστωσε το πόσο θετικό είναι να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες. Το ένιωσε και η αγορά της πόλης αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και η ιστορία. Με την Τουρκία θα είμαστε γείτονες για πάντα.

Η Τουρκία αναπτύσσεται πολύ οικονομικά. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα. Τι χρειαζόμαστε; Εξυπνες πολιτικές. Η Βουλγαρία είναι σήμερα ο διαμεσολαβητής σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ρόλο αυτό τον είχαμε εμείς και τον χάσαμε. Και αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι όλα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες εδώ γίνονται για τις ψήφους. Και μόνο. Ερχονται καθημερινά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από τη Μακεδονία για να δώσουν το παρόν”.

Και η Ευρώπη;

“Νομίζω ότι είναι λάθος να περιμένουμε βοήθεια από χώρες που έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα πολύ σημαντικά. Το είπα και παραπάνω, χρειαζόμαστε έξυπνες πολιτικές”.

Συμπέρασμα: Οι ψύχραιμες φωνές, όπως αυτή του Γιάννη Λασκαράκη, λείπουν. Οχι μόνο από τον Έβρο, που έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως περιοχή, αλλά και από την Ελλάδα και το δημόσιο λόγο γενικότερα. Ας τις ακούσουμε περισσότερο προσεκτικά αυτές τις φωνές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα