Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το αμήχανο μήνυμα Μαξίμου σε υπουργούς και υφυπουργούς

Διαβάζεται σε 6'
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas/ SOOC

Μισόλογα Μαρινάκη για το εάν ισχύει πειθαρχία για τα μέλη της κυβέρνησης όσον αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στην πρωτοβουλία.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας ταυτόχρονα την οδό της αποχής, δεν λύνει το πολιτικό πρόβλημα όσον αφορά στη στάση των υπουργών και υφυπουργών.

Ο πρωθυπουργός έδειξε άλλωστε κατά τη συνέντευξη του χθες στην ΕΡΤ να θεωρεί πως τα μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να μην ψηφίσουν νομοσχέδιό της. Δεν ήταν όμως ξεκάθαρος. Εξ ου και ετέθη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, το ερώτημα εάν οι υπουργοί που τυχόν θέλουν να απέχουν θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους ή θα αποπεμφθούν από την κυβέρνηση.

“Ήταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εφόσον συμμετέχουν σε αυτό – και το υπουργικό εγκρίνει τα νομοσχέδια- έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση για την ψήφιση των νομοσχεδίων”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Ας μείνουμε εκεί. Ήταν σαφής η αναφορά του κ.Μητσοτάκη.” 

Πονοκέφαλος και οι υφυπουργοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως τι θα γίνει με υφυπουργούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σημειωτέον ότι από τους υπουργούς μόνο ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει. Ενώ ενστάσεις φέρονται να έχουν τουλάχιστον τέσσερις υφυπουργοί και συγκεκριμένα οι υφυπουργοί Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Η τελευταία μάλιστα είναι υφυπουργός στο υπουργείο που θα φέρει το νομοσχέδιο!

“Δεν έχω να προσθέσω σε κάτι από όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε την ουσία της παρέμβασης. Να πείσουμε προφανώς και το σύνολο της ΚΟ και την κοινωνία με λόγο ενωτικό” είπε ο κ. Μαρινάκης και εκτίμησε ότι: “Εάν ακούσει κανείς όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό, δεν έχει κανένα λόγο να εναντιωθεί”. 

“Δεν θα στοχοποιηθούν βουλευτές που θα απέχουν”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε, επίσης, ότι δεν τίθεται πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση ακόμη και εάν απέχει σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών, από τη στιγμή που δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι: “Δε θα στοχοποιηθεί βουλευτής που έχει μία γνώμη ή άποψη. Δε θα μπει ταμπέλα. Αυτή η λογική ανήκει σε άλλους χώρους. Εμείς θέλουμε και σε αυτή τη συζήτηση να ενώσουμε και να πείσουμε”. 

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όσο περισσότερους βουλευτές, γιατί όπως είπε “θα εξηγηθεί μία αυτονόητη παρέμβαση”. Επανέλαβε, δε, ότι πρόκειται για δυνατότητα πολιτικού γάμου. Σημείωσε, επίσης, πως από τη στιγμή που ένας άνδρας ή μία γυναίκα μπορούν να υιοθετήσουν παιδί κατά μόνας και μετά να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, ούτως ή άλλως μεγαλώνουν ήδη παιδιά με ομόφυλα ζευγάρια. 

Επισήμανε όμως ότι εάν ο φυσικός γονέας φύγει από τη ζωή το παιδί μπορεί να καταλήξει σε ίδρυμα ή εάν το παιδί νοσήσει ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο.

“Οι έννοιες του πατέρα και της μητέρας είναι για μας ιερές”

“Αυτοί που λένε δεν θέλω οι άνθρωποι αυτοί να μεγαλώνουν παιδιά – που δεν καταλαβαίνω γιατί είναι a priori ακατάλληλοι οι ομοφυλόφυλοι ή a priori κατάλληλοι όλοι οι ετερόφυλοι – αυτό ήδη γίνεται”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι “το νομοσχέδιο δεν θα επεκταθεί στην παρένθετη μητέρα ούτε σε παρεμβάσεις στα φύλα και στις έννοιες του πατέρα και της μητέρας που είναι για μας ιερές”. Θέλησε έτσι να καθησυχάσει τη συντηρητική δεξιά πτέρυγα.

Επικαλέστηκε άλλωστε ότι πλέον θα ελέγχονται όσον αφορά στην καταλληλότητα για υιοθεσία και οι δύο που θα μεγαλώνουν το παιδί ενώ μέχρι σήμερα μπορεί να υιοθετήσει πχ κατά μόνας ένας άνδρας και να το μεγαλώσει μαζί με το σύντροφο του.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και πρώτα από όλα στο ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε ότι έπεσε από τα σύννεφα με τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη “δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της κυβέρνησης”. Χαρακτήρισε αδιανόητο ο πρόεδρος ενός κόμματος που αυτοαποκαλείται δημοκρατική παράταξη και θέλει να εκπροσωπήσει το κέντρο, να μην είναι αυτονοήτως υπέρ μίας πρωτοβουλίας που κατοχυρώνει δικαιώματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη ωστόσο να σχολιάσει το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, που αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ της ισότητας στο γάμο αλλά θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο ζήτημα της τεκνοθεσίας. Και ερωτήθη πως αυτό διαφέρει από την απόφαση Μητσοτάκη για μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη ΝΔ.

“Όταν καλείσαι να απαντήσεις ως πρόεδρος ΚΟ για ένα τόσο σημαντικό θέμα, λες αυτό που λέτε – και μακάρι να ισχύει – και δε μιλάς για κορδόνια. Εγώ σήμερα φοράω κορδόνια αλλά δεν σας μίλησα για αυτά. Μακάρι να το ψηφίσουν. Γιατί δεν έχει πει αυτό; Γιατί προτάσσει την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση; Τι εμποδίζει ένα πρόεδρο κόμματος να βγει ξεκάθαρα και να πει ποια είναι η θέση του κόμματος του και η προσωπική θέση του ιδίου;” απάντησε ο κ. Μαρινάκης.

“Ας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο βήμα”

Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε μία πρόταση για το θέμα η οποία πηγαίνει πολλά βήματα παρακάτω, δεν δηλώνει ρητώς ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. “Ας κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα. Εμείς δεν θέλουμε άλλο βήμα. Ας ψηφίσουν την ισότητα στο γάμο και τη ρύθμιση για τα παιδιά που ήδη υπάρχουν και αν έρθουν ποτέ στην εξουσία ας νομοθετήσουν”, είπε ο κ. Μαρινάκης και υποστήριξε ότι: “Δεν υπάρχει λόγος να χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια για αυτούς τους ανθρώπους”.

Όσον αφορά στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έφερε μισό νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Εμείς θεωρούμε πως αυτό είναι το σωστό νομοσχέδιο και ας ψηφίσει αυτό που θεωρεί μισό”.

Σχολίασε τέλος ότι το ΚΚΕ αξιολογείται από τους πολίτες για τη διαφωνία του στο θέμα παρότι εκπροσωπεί το χώρο της αριστεράς, που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα