Γαβρόγλου: Άκουσα και θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη

Γαβρόγλου: Άκουσα και θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη

Τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Εκκλησία της Ελλάδος εισέπραξε ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντησή του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Χωρίς δήλωσε αποχώρησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω” δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι “αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.

Στη συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Γαβρόγλου:

“Επισκέφτηκα τον Παναγιώτατο μετά από μία προγραμματισμένη συνάντηση που είχε κανονιστεί εδώ και αρκετό καιρό. 

Είχαμε όπως πάντα μία εξαιρετικά ειλικρινή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Τον ενημέρωσα για ένα σύνολο θεμάτων και άκουσα τους προβληματισμούς του και θα μεταφέρω τους προβληματισμούς. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις επιδίωξή μας είναι ο διάλογος, τον οποίο ξέρετε έχουμε μία ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα όποια θέματα. Και πάμε παρακάτω. Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω τον Παναγιώτατο και για το χρόνο και για την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε ένα σύνολο ριζικών ζητημάτων που αφορούν και το Πατριαρχείο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα