Γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ με φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Συνεχείς συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Οριστικοποιείται ο κατάλογος των κοινωνικών μέτρων που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα βγουν ωφελημένα από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό για την τελική μορφή του πακέτου των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως οι ανακοινώσεις θα αφορούν την “μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία” συμπεριλαμβάνοντας μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δρομολογείται και οι πληροφορίες επιμένουν ότι το επικρατέστερο σενάριο δεν θέλει μία σταδιακή αύξηση, αλλά μία ουσιαστική και αρκετά γενναία που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 50 ευρώ. Σημειωτέον πως ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαγγείλει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού επομένως ο κατώτατος μισθός όπως θα διαμορφωθεί θα είναι ο ίδιος για όλες τις ηλικίες. Επίσης η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει την επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων και συγχρόνως την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη δεν θα ανακοινώσει ελαφρύνσεις μόνο για το 2019 αλλά για την επόμενη τετραετία, κάτι που σημαίνει πως θέλει να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνησή του έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει εφόσον κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Για το 2019 οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των δαπανών θα ξεπεράσουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να υπερβούν ακόμη και το 1 δις ευρώ. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πώς θα καταμεριστούν αυτά τα ποσά, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2/3 θα κατευθυνθούν σε φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα στις κοινωνικές δαπάνες.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμη και τώρα διάφορα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις. Βέβαιη θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Επίσης εξετάζεται η μείωση του πρώτη συντελεστή στην φορολογική κλίμακα από το 22% στο 20%. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν δύο εκδοχές. Μείωση 30% όχι όμως οριζόντια ή μείωση 10% οριζόντια για το 2019 και νέα μείωση έως και 20% το 2020.

Σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται ότι δρομολογείται η μείωση των εισφορών έως και 15% ή ακόμη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ αλλά και μειώσεις στους συντελεστές για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, ΔΕΘ
SHARE: