Γεννηματά: ‘Δεν υπάρχει διαφωνία, εγγυήσεις δεν υπάρχουν’

Γεννηματά: ‘Δεν υπάρχει διαφωνία, εγγυήσεις δεν υπάρχουν’
Discussion and voting on the upcoming Health care bill at the plenary hall of the Greek parliament, on August 3, 2017 / , , 3 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Απαντήσεις προς όσους υποστηρίζουν ότι η ίδια δεν επιθυμεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, έδωσε η Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει διαφωνία, όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις”

Όσο οι μέρες περνούν και δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς, για το εάν και πως θα μπορεί να λάβει μέρος κάποιος/α στην ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου εξ αποστάσεως, τόσο η κάθε πλευρά θα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην άλλη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πατρίδα”, επανέλαβε τον προβληματισμό της σχετικά με το αδιάβλητο τις διαδικασίας, ζητώντας το μίνιμουμ που θα μπορούσε να προστατεύσει το κύρος της ψηφοφορίας, δηλαδή την αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου, λίγες μέρες την κρίσιμη ημέρα. “Δεν υπάρχει διαφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα. Ακόμα και υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος στην Επιτροπή, παραδέχτηκε ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δυο, τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά.

Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που θα πει να προχωρήσουμε χωρίς εγγυήσεις”, δήλωσε η Φ.Γεννηματά.

Παίρνοντας την σκυτάλη από τους στενούς της συνεργάτες που χθες επιχειρηματολογούσαν υπέρ της πρότασης τους, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε το παράδειγμα της μόνης χώρας που υπάρχει ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτό της Εσθονίας, όπου πρώτα όμως, ο ψηφοφόρος έχει παραλάβει ο ίδιος, αυτοπροσώπως τον κωδικό pin που του αναλογεί.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πείραμα που επιχείρησε να να εισαγάγει αυτό τον τρόπο συμμετοχής, όμως έπεσε στον τοίχο του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, που έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία αυτή.

“Επομένως εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Ο Αλιβιζάτος θα αποφασίσει

Η απάντηση στα όσο είπε η Φώφη Γεννηματά, ήρθε από το Ποτάμι, που επιμένει ότι υπάρχει τεχνικός τρόπος που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

“Όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Θα ήταν λάθος λοιπόν να στερήσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα