Γεννηματά: Ο πατριωτισμός οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει τους Έλληνες

Γεννηματά: Ο πατριωτισμός οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει τους Έλληνες
Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

"Πατριωτισμός είναι να αντιστέκεσαι στην ξενοφοβία και να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, όπως αυτά απέναντι στον Αντετοκούνμπο", τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Εκδήλωση με τηλεδιάσκεψη και θέμα “Τι σημαίνει πατριωτισμός σήμερα” οργάνωσε η Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής. Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι “η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων. Νέων συγκρούσεων. Νέων αιτημάτων. Ακόμη και νέας αισθητικής. Κίνημα που θα αγκαλιάσει, θα φέρει στην επιφάνεια και θα προωθήσει την ατζέντα του αύριο”.

Κάνοντας αναφορά στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι “σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία” μείπε. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα παραμένουν και απαιτούν επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, ενότητα, και υπογράμμισε: “Η χώρα χρειάζεται Εθνική Γραμμή. Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να χειρίζεται τα εθνικά θέματα”.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι “ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία. Ο εθνικισμός έχει ανοιχτά γραμμάτια με την Ιστορία. Είναι επεκτατικός σε σύνορα και κατακτητικός σε ιδέες. Ο εθνικισμός θρέφεται από μύθους, αβάσιμες αφηγήσεις, ‘περασμένα μεγαλεία’, αναζητώντας τους ενόχους που δήθεν του τα στέρησαν. Ο εθνικισμός υψώνει τείχη”.

Αναλύοντας το σημερινό νόημα του πατριωτισμού, η Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι: Είναι πατριωτισμός να δημιουργείς τις συνθήκες για να γυρίσουν στην πατρίδα τους οι νέοι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν μέσα στην κρίση με τον εκτροχιασμό της οικονομίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009. Να προσφέρεις δυνατότητα στην νέα γενιά να ελπίζει, να κάνει όνειρα, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να αισθάνεται ότι παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Είναι πατριωτισμός να παλεύεις για την Ενωμένη Ευρώπη που θα δίνει σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των λαών της.

Είναι πατριωτισμός να προωθείς μια Εθνική Γραμμή που ενώνει τους Έλληνες και προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. * Είναι πατριωτισμός να αγωνίζεσαι για ανάπτυξη και δικαιοσύνη, με αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά. Γιατί η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη είναι για λίγους

Είναι πατριωτισμός να αντιστέκεσαι στην ξενοφοβία, να ενσωματώνεις τους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία και να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, όπως αυτά απέναντι στον Αντετοκούνμπο.

“Είναι ο πατριωτισμός της προόδου και της Αλλαγής. Είναι ο πατριωτισμός της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών. Είναι ο πατριωτισμός της δημοκρατίας. Είναι ο πατριωτισμός της ευθύνης, ατομικής και συλλογικής, σαν αυτόν που επιδείξαμε όλοι οι Έλληνες στην πρώτη φάση της πανδημίας. Είναι ο πατριωτισμός των δικαιωμάτων του Συντάγματος, ο συνταγματικός πατριωτισμός” είπε η κ. Γεννηματά. 

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους νέους να διαβάζουν, να μαθαίνουν και να αμφισβητούν. “Ο δικός μας πατριωτισμός πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημερωμένη κοινή γνώμη. Πιστεύει στην αλήθεια και την ευθύνη. Ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες. Σε αυτόν τον σύγχρονο πατριωτικό δρόμο, ο πρώτος λόγος ανήκει σε εσάς, στην Νέα Γενιά της πατρίδας και της παράταξης”, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα