Γενοκτονία Ποντίων: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την ημέρα μνήμης

Γενοκτονία Ποντίων: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την ημέρα μνήμης
Eurokinissi

Οι αναρτήσεις των αρχηγών των κομμάτων για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή, Παρασκευή 19 Μαΐου, καθώς συμπληρώνονται 104 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του ποντιακού Ελληνισμού, αφού εκείνη την ημέρα, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου δρομολογώντας τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν οι αρχηγοί των κομμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε ανάρτησή του:

“Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διώχθηκαν και αφανίστηκαν. Ενώ όσοι γλίτωσαν, άφησαν τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στη μητέρα-πατρίδα. Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται. Μέχρι η Ημέρα Μνήμης να γίνει Ημέρα Δικαίωσης”.

Σακελλαροπούλου: Η σκέψη μας στους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια

“Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον” τονίζει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τσίπρας: Τιμούμε την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter: “19η Μαΐου: Τιμούμε την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεσμευόμαστε: – Για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923. – Για πρωτοβουλίες της «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου». – Για ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ. – Για ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία. -Για απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα.

Σαφή μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού: Πρώτον, καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. Με πλήρη καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς. Δεύτερον, νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα. Τρίτον, απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Ελλήνων παλιννοστούντων με θέματα ιθαγένειας”.

Κουτσούμπας: Η μεγαλύτερη τιμή είναι ο αγώνας ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης

«Τιμάμε την 19η Μαΐου, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένους. Στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων” και τον αγώνα για την ανάδειξη της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων, μακριά από εθνικιστικές ρητορικές. Πρωτοστατούμε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων αποκατάστασης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ομογενείς, που εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ», δηλώνει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα διδάγματα από τη Γενοκτονία των Ποντίων παραμένουν επίκαιρα, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η σύγκρουση στην Ουκρανία γεννούν νέα δεινά για τους λαούς, με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσής της. Ενώ, ταυτόχρονα, εξελίσσεται το παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, με άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, για “διευθετήσεις” στο Αιγαίο και το Κυπριακό», προσθέτει, στη δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας και καταλήγει:

«Η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη και την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανένας λαός όσα έζησε ο ίδιος. Ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας “μαγνήτη” επιθέσεων. Ο αγώνας του λαού μας και όλων των λαών της περιοχής ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς».

Ανδρουλάκης: Παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση

Για τα «104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και 29 χρόνια από την αναγνώρισή της από την ελληνική Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε πως «παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση».

«Σε μία εποχή που ο ιστορικός αναθεωρητισμός και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύεται διεθνώς, η αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας και η διατήρηση της μνήμης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ως ανθρωπότητα ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα