Γεωργιάδης: “Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%”

Διαβάζεται σε 6'
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης INTIME

“Δεν διαμαρτύρονται όλοι. Διαμαρτύρεται το 1% για τα απογευματινά χειρουργεία” ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αντιδράσεις που εγείρει το νέο μέτρο για τα δημόσια νοσοκομεία.

Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης (19/03)

«Δεν διαμαρτύρονται όλοι. Διαμαρτύρεται το 1%. Είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όλοι και όλα τα νοσοκομεία να κάνουν απογευματινά χειρουργεία; Ο υπουργός χειρουργεί το απόγευμα, εγώ πάω και κάνω επεμβάσεις;» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ και σημείωσε: «Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα».

«Ούτε λέμε σε κανέναν γιατρό πήγαινε κάνε υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία, ούτε λέμε σε κανένα ασθενή πήγαινε υποχρεωτικά και πλήρωσε. Όλοι όσοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μου πούνε “πρέπει να το απαγορεύεις”. Εμένα με κατηγορούν γιατί τους δίνω ελευθερία. Αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που θέλουν απαγόρευση. Όποιος θέλει θα πάει, όποιος θέλει θα πάει. Τόσο απλά» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν και θέλουν να πληρώσουν και θα πληρώσουν γι’ αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν. Που ωφελούνται οι δεύτεροι; Οι δεύτεροι ωφελούνται στο μέτρο που οι πρώτοι φεύγουν από τη λίστα. Άρα, φεύγοντας οι πρώτοι από τη λίστα, οι πρώτοι που δεν θέλουν ή δε μπορούν, θα χειρουργηθούν τελικά γρηγορότερα. Εκεί ωφελούνται οι πρώτοι» δήλωσε.

«Γιατί το επιχείρημα να πάρετε κι άλλους χειρουργούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δεν είναι σοβαρό επιχείρημα; Διότι κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους. Γιατί δε βρίσκουμε; Διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Διότι η υπηρεσία στο ΕΣΥ δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε. Άρα, είτε κάνουμε προσλήψεις είτε δεν κάνουμε προσλήψεις, περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δε θα βρούμε συγκλονιστικά περισσότερους. Πότε μπορεί να προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους; Όταν η θέση του λειτουργού στο ΕΣΥ θα γίνει περισσότερο ελκυστική. Ένας τρόπος για να γίνει περισσότερο ελκυστική είναι και τα απογευματινά χειρουργεία. Για ποιο λόγο. Διότι τους εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Άρα κάποιος που προχθές μπορεί να σκεφτόταν να μην πάει στο ΕΣΥ, τώρα μπορεί να το σκεφτεί» εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ήταν το πρώτο νοσοκομείο που έκανε χειρουργεία απογευματινά ώρα, ο υπουργός τόνισε ότι έγιναν από κάποιους στις 13:00 το μεσημέρι, την ώρα που ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί: «Μπήκαν με τα πανό και φωνάζανε σε μια άσχετη εκδήλωση που μιλούσε ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Εξαδάκτυλος. Όταν έφτασα στις 16:00 είχαν φύγει οι αντιδρώντες, σχόλασαν και έφυγαν. Δηλαδή αντιδράσεις και επανάσταση στην Ελλάδα είναι μόνο εντός ωραρίου. Με συγχωρείτε, είναι τώρα αγώνας εντός ωραρίου; Αυτό είναι αγώνας;».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αντίλογος στα απογευματινά χειρουργεία, γι αυτό και όλα τα νοσοκομεία κάνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί το περίμεναν δεκαετίες.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο ΚΑΤ, λέγοντας ότι και οι 17 κλινικές του νοσοκομείου δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. «Το ΚΑΤ αυτήν την εβδομάδα έχει βάλει δύο χειρουργικά τραπέζια για τα απογευματινά χειρουργεία, την άλλη βδομάδα βάζει τρία και την επόμενη τέσσερα» τόνισε.

Σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι έχει μεταβιβάσει. “Τον Δεκέμβριο ο πρώην οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μία σύμβαση δανεισμού του ΣΥΡΙΖΑ από μία εταιρεία στο Ντέλαγουερ. Ποιος έκανε αυτό το δανεισμό; Εάν τον έκανε ο Κασελάκης, πάει να πει ότι τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες αφότου είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούσε να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αμερική. Αυτό, βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι παράνομο και ο κ. Κασσελάκης πρέπει να διωχθεί ποινικά. Τόσο απλά. Εάν το έκανε ένα τρίτο πρόσωπο το δάνειο πρέπει να πουν ποιο είναι αυτό, με ποια δικαιοδοσία έκανε αυτόν το δανεισμό, για ποιον λόγο τον έκανε και μάλλον είναι και παράνομο“.

Όσον αφορά στην υπόθεση της διαρροής των email Ελλήνων του εξωτερικού ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: “Η δική μου πολιτική άποψη, ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το νόμο και για την πολιτική εκστρατεία οι πολιτικοί όλων των κομμάτων να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα προσωπικά δεδομένα και να στέλνουμε, αν θέλει κάποιος να το δέχεται ή αν μας λέει όχι, να το μπλοκάρουμε. Καμία αντίρρηση. Αλλιώς στο τέλος δεν θα μπορούμε να κάνουμε εκλογές. Αυτή είναι η γνώμη μου“.

“Το σωστό κατά τη γνώμη μου θα ήταν στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων να υπάρχει παράγραφος που να λέει “για λόγους πολιτικής εκστρατείας στις δημοκρατίες, επιτρέπεται όλοι οι υποψήφιοι να λαμβάνουν αυτά τα στοιχεία, να τα χρησιμοποιούν για τις πολιτικές τους εκστρατείες“” σημείωσε και πρόσθεσε: “Η κυρία Άννα Ασημακοπούλου έχει αδικηθεί από αυτή την ιστορία, διότι υπήρξε μια εξαιρετική ευρωβουλευτής. Θα λείψει δηλαδή“.

Σχετικά με την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρίας Καρυστιανού, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: “Όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει το παιδί του, ό,τι και να πει, καλώς το λέει. Για εμένα έχει ανεβάσει διάφορα βίντεο που με περνάει γενεές δεκατέσσερις. Θέλω να σας πω ότι αν αυτό την κάνει να αισθάνεται καλύτερα, καλά κάνει και τα λέει. Σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει το παιδί του, απλώς σκύβεις το κεφάλι και ακούς“.

“Όσον αφορά στην παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας” κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα