Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία Αττικόν και ΠΑΓΝΗ

Διαβάζεται σε 4'
Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία Αττικόν και ΠΑΓΝΗ
Óôéãìéüôõðï áðü ôï "Áôôéêüí" Íïóïêïìåßï, ôçí ÐáñáóêåõÞ 28 Öåâñïõáñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι σε Αττικό και ΠΑΓΝΗ για τα απογευματινά χειρουργεία.

Αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία συνεχίζει να προκαλεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων. Γιατροί και φορείς του ΕΣΥ, ζητούν να υπάρξουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, ώστε να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία που μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα, ενώ καταγγέλλουν ότι «το μέτρο ισοπεδώνει ότι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια δωρεάν Υγεία».

Γι’ αυτόν τον λόγο στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη (19/3) οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Αττικό και ΠΑΓΝΗ. Σημειώνεται ότι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο – με ανακοίνωση των εργαζομένων – δεν θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά- επί πληρωμή- χειρουργεία στο νοσοκομείο μας. Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος» καλώντας σήμερα σε στάση εργασίας από τις 13:00 ως τις 15:00 και κινητοποίηση στη 13:30 στο Αίθριο. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλούν όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης, να παραστούν σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, τη μέρα της φιέστας για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Παράλληλα, προκηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικόν αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσα κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού Αν ήθελαν να μειώσουν τις λίστες αναμονής θα άνοιγαν χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Αν ήθελαν να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα επανέφεραν το 13ο-14ο μισθό, θα μας ενέτασαν στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αντί για αυτό όμως θρασύτατα ανακοινώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από 12 χρόνια και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας, θα πρέπει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες (ιδιωτικά ή το απόγευμα), να τα “παίρνουμε” από τους ασθενείς και να λέμε και ευχαριστώ γιατί έτσι ενισχύεται τάχα το εισόδημά μας.
Το πρόσωπο τους το έχουν δείξει από καιρό!

Η περίοδος του δίχρονου της πανδημίας είναι αποκαλυπτική αφού έγιναν πάνω από 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή τακτική της κυβέρνησης ήταν να κλείσει χειρουργικές αίθουσες για να τις μετατρέψει σε πρόχειρες ΜΕΘ είτε για να αξιοποιήσει το προσωπικό τους σε άλλα πόστα. Στο Αττικό, τα δύο χρόνια της πανδημίας, για 50 προσλήψεις που δεν έγιναν, πραγματοποιήθηκαν 2.000 λιγότερα χειρουργεία».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου Αττικόν και προκηρύσσει στάση εργασίας 12:00 – 3:00 μμ την Τρίτη 19/03/24 για συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην κινητοποίηση στις 2:00 μμ στο νοσοκομείο με αφορμή την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο Αττικόν:

  • Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 300.
  • Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα.
  • Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσα κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα