Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: “Οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας περνούν μέσα από το Κυπριακό”

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: “Οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας περνούν μέσα από το Κυπριακό”
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης INTIME NEWS

Στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Σ’ όλους τους συναδέλφους (σ.σ. υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ), στον Ευρωπαίο Επίτροπο (σ.σ. για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρελι) και στον πρόεδρο Μακάλιστερ (σ.σ. Ντέιβιντ Τζέιμς Μακάλιστερ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) έθεσα το πολύ σημαντικό για εμάς ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται χωρίς δίκη. Ένα ζήτημα, το οποίο ανάγεται στο κράτος δικαίου, στις θεμελιώδεις αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού, και για το οποίο η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ότι επανάλαβε «τη βασική θέση της Ελλάδας ότι όπλα τα οποία αποδίδονται σε χώρες του Ατλαντικού Συμφώνου δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας».

«Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο (σ.σ. Εξωτερικών Υποθέσεων) για τις συζητήσεις που είχαμε στο Βίλνιους οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, τα βήματα τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αποκλιμακώσουμε την ένταση των προηγούμενων ετών και να ανοίξουμε ένα θετικό δίαυλο επικοινωνίας», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνούν μέσα από την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη κεφάλαια, όπως είναι το Κυπριακό».

«Σήμερα είναι μια εξαιρετικά αποφράς ημέρα για τον Ελληνισμό. Είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία της δημιουργίας νέων κρατών». «Εμείς επιμένουμε στη λύση την οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το επαναλάβαμε και σήμερα. Σήμερα, επίσης, είχαμε την άφιξη του προέδρου Ερντογάν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα