Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα

Διαβάζεται σε 4'
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης Eurokinissi

Στον απολογισμό των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για μια πολύ ισχυρή παρουσία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην ελληνική αντιπροσωπεία η οποία παρευρέθηκε στην 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή τη συνάντηση με του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως “ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 78η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια πολυσχιδής παρουσία, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλει να προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για συμμετοχή, ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μια σειρά από συναντήσεις, πολυμερείς, περιφερειακές και διμερείς, ακριβώς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής υποψηφιότητας.

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια σειρά από συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών fora και οργανισμών, όπως, βεβαίως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μια σειρά από πολύ σημαντικές συναντήσεις και σε επίπεδο περιφερειακό, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην τετραμερή συνάντηση με Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Καθώς επίσης, και στη συνάντηση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα πάντοτε παραμένει πρωτοπόρος στην ενεργοποίηση όλων των δυνατών μηχανισμών για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Μια ενταξιακή διαδικασία, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει για το καλό και την ευημερία και της περιοχής και της Ευρώπης και των λαών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε μια σειρά από αντιπροσωπείες, από 20 περίπου χώρες, σε επίπεδο διμερών συναντήσεων, από χώρες τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής. Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία, την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε. Η πολυμέρεια της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί να γίνονται αυτές οι συναντήσεις, έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις, αλλά να δημιουργούνται και πολύ ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες και ερείσματα για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων.

Να επισημάνω, ιδιαίτερα, ότι είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε σημαντικές τριμερείς συνεργασίες. Ήδη έχουμε τη γνωστή τριμερή εκτός της Ελλάδας, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου. Αντίστοιχη με την Ιορδανία. Η έμφασή μας αποδίδεται με ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ελληνική παρουσία είναι πάντοτε εξαιρετικά ισχυρή. Συμμετείχαμε ενεργά στη Διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συμμετείχαμε στα fora τα οποία αφορούν τον Κόλπο.

Και βεβαίως, όπως γνωρίζετε, είχαμε και συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να καθιερώσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, να αναπτύξουν τη συζήτηση, η οποία γίνεται στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, όπου θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα παραδοτέα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, για την ευημερία στην περιοχή και για την ανάπτυξη της ευρύτερης συνεργασίας.

Είχατε επαφές με ελληνοκυπριακές και αμερικανο-κυπριακές οργανώσεις; Και ποιο είναι το κλίμα που αποκομίσατε από τις επαφές που είχατε με τους Έλληνες ομογενείς.

Η ελληνική ομογένεια, η ελληνική διασπορά, αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ήπιας ισχύος της χώρας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην ελληνική ομογένεια, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και να τη φέρουμε κοντά στη μητρόπολη, σε ένα επίπεδο διαρκούς συνεργασίας. Και για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε όλα τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία θα αισθάνονται οι Έλληνες ομογενείς ότι είναι κοντά στην πατρίδα.

Είχα την ευκαιρία να έχω προσωπικά μια συνάντηση, την προηγούμενη Δευτέρα, με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ. Εκεί είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ και στην ομογένεια την ελληνική και την κυπριακή, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αυτούς. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική ομογένεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να διατηρούμε και να ενισχύουμε τους δεσμούς με την ομογένειά μας, αλλά από την άλλη πλευρά, να κάνουμε τους ομογενείς μας να αισθάνονται ότι η πατρίδα είναι διαρκώς δίπλα τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα