Γερμανίδα υπουργός Άμυνας για ΑΟΖ Κύπρου: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Γερμανίδα υπουργός Άμυνας για ΑΟΖ Κύπρου: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο
Εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με τίλτο " Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτίζουμε το κοινό μας μέλλον". Eurokinissi

Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής τάχθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία. Κατά της πολιτικής ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό- μεταναστευτικό

Για τις ευρωπαϊκές δομές άμυνας συζήτησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, συγκλίνοντας στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Η αμυντική ένωση της Ευρώπης θα πρέπει να οδηγήσει, συμφώνησαν, σε μία αυτόνομη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, η οποία όπως τόνισαν δε θα είναι απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει σε περιοχές όπου η ευρωατλαντική συμμαχία δεν έχει ενδιαφέρον όπως η Αφρική. Αυτό βέβαια προβλέπει τη σύσταση ευρωστρατού, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, σημείο που προφανώς είναι κεντρικού ενδιαφέροντος.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Φον Ντερ Λάιεν συζήτησαν επίσης για το προσφυγικό, την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά, αλλά και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ενώ την ικανοποίηση του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας τόνισε ότι και στο θέμα αυτό περιμένει η Ευρώπη να δείξει καθαρή αλληλεγγύη στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι “οι διεθνείς νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί”. Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την αναφορά αυτή στο διεθνές δίκαιο όσον αφορά στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε μία περίοδο που η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική, όπως επισημανε.

Αμυντική ένωση και αμυντική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της για την άμυνα, αλλά δεν έχει συμμετάσχει στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική, στην οποία εκτίμησε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι ενεργή.

Σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές δομές άμυνας δεν ανταγωνίζονται το ΝΑΤΟ, που υπήρξε στυλοβάτης της σταθερότητας και των διατλαντικών σχέσεων, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχουν περιοχές οπου η ΕΕ θα μπορούσε να επέμβει μόνη όπως η Αφρική.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έχει πολιτική επιρροή, δεν διαθέτει όμως μία εξίσου ισχυρή και ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα. Είπε ότι επιτέλους οδεύουμε προς την υπέρβαση του κατακερματισμού 28 στρατών που είναι “χαραμισμένα λεφτά” και τόνισε ότι με το ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, για πρώτη φορά υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την άμυνα και την έρευνα στον αμυντικό τομέα μέχρι το 2027. Υπογράμμισε εξάλλου ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα πχ για το ευρω- drone, θα είναι χρήσιμα και στον πολιτικό τομέα, ενώ ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του τη χρησιμότητα των drones για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ, η διαχείριση των οποίων είναι πολύ πιο δύσκολη από χερσαία σύνορα. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή θα χρειαστεί αεροσκάφη νέας γενιάς και εάν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάποιο ευρωπαϊκό project, αυτό θα ήταν προς όφελος όλων των πλευρών.

“Όλα αυτά είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ και συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η άμυνα μας αυτό είναι ξεκάθαρο” δήλωσε η κ.Φον Ντερ Λάιεν, πρόσθεσε όμως ότι για παράδειγμα δε βλέπει το ΝΑΤΟ στην Αφρική. Υποστήριξε ότι πρέπει να καθορίσουμε και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και σχολίασε ότι στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, στη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, πολλοι εθνικοί στρατοί κρατών μελών έχουν αναλάβει δράση, διερωτώμενη: “Αλλά που είναι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;” Δήλωσε δε ότι θέλει να δει μία συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική, που θα πει πχ ότι η Ευρώπη θα συμμετέχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας, μόνο εάν μπορούν να γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες σπίτια τους και πως περιμένει από την επόμενη Κομισιον ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα είναι ένα “ενιαίο μουσικό κομμάτι”.

Μεταναστευτικό- προσφυγικό

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της συζήτησης και στην επιστολή που έστειλε χθες στον πρόεδρο του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντόλ για την αναστολή της ιδιότητας μέλους για το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν, στηλιτεύοντας τις χώρες που επωφελούνται όπως είπε από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά οι ίδιες δε δείχνουν αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας πάντως ότι αναφέρεται σε πρόσφυγες, όχι όπως είπε παράνομους μετανάστες.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας σημείωσε ότι παράνομη μετανάστευση σημαίνει ότι τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων αποφασίζουν με αυθαίρετα κριτήρια ποιος θα έρθει στην Ευρώπη και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα νόμιμης μετανάστευσης που θα έχει κανόνες για το ποιος θα έρθει. Τόνισε όμως ότι εάν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα δε θα έχει τα οφέλη ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου και δε θα είναι πια μία κοινωνία ανοιχτή στις εξελίξεις και την καινοτομία.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το να είσαι ανοιχτόμυαλος δε σημαίνει να έχεις μία πολιτική ανοικτών θυρών σε όποιον θέλει να έρθει στην Ευρώπη και μάλιστα μέσω δικτύων που τους σπρώχνουν στην ΕΕ χωρίς η ΕΕ να έχει τη δυνατότητα να τους δεχθεί. Υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης αλλά και μεταξύ μεταναστών και προσφύγων.

Τα καλά λόγια της Ούρσουλα για τον Κυριάκο, η ακροδεξιά και οι ευρωεκλογές

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη χαρά της που βρέθηκε στην Αθήνα, από όπου ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκίνησε την εκστρατεία του για την προεδρία της Κομισιόν και συνεχάρη τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ, γιατί όπως είπε παρουσίασαν ένα ρεαλιστικό και τολμηρό πρόγραμμα που είναι παράδειγμα για την οικογένεια του ΕΛΚ και για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, που όπως είπε είναι ο μονος τρόπος για να δημιουργηθούν καλές δουλειές και να ενισχυθεί η ανάπτυξη αυτός στόχος μας και το όραμα Βέμπερ.

Η κ.Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ακροδεξιά, που όπως τόνισε θέλει να καταστρέψει την Ευρωπη, με τον κ.Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι υπάρχει και αριστερός λαϊκισμός, αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην ειναι αντιευρωπαϊκό κόμμα όμως δεν έχει ευρωπαϊκή συμπεριφορά πχ όσον αφορά στο κράτος δικαίου. Εκτίμησε επίσης ότι στην Ελλάδα πιθανόν να έχουμε και εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κάλπη του Μαϊου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα