Γεροβασίλη: Αν δεν δεχτούμε αυτό το ασφαλιστικό, έρχονται περικοπές σε κύριες συντάξεις

Κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, του υπουργόού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, για το σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου, του υπουργόού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, για το σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των αγροτών, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει το ασφαλιστικό από την αρχή, υλοποιώντας παράλληλα και τη δέσμευση του τριτου μνημονίου

Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά και δύσκολα, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ τόνισε πως οι αγρότες έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται. Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο, τόνισε πως “αν δεν δεχτούμε αυτό το ασφαλιστικό έρχεται μείωση των κύριων συντάξεων” και το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει. Πρόκειται για σκληρά διλήμματα χωρίς εύκολες απαντήσεις, πρόσθεσε.

Η κ. Γεροβασίλη, μάλιστα, ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητάει μείωση των συντάξεων, σημειώνοντας πως η άποψή του “είναι πάντα σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη ότι αν δεν δούμε απόλυτη μείωση των συντάξεων δεν θα συζητήσουμε. Υπάρχει μια διαφορετική άποψη των ευρωπαίων για το κοινωνικό κράτος και τις παροχές του και διαφορετική στο ΔΝΤ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αλλά νούμερα με έναν δικό του τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ εύκολες”.

Η κυβέρνηση δεν τρομάζει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ερωτηθείσα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν τρομάζει, διαφορετικά “θα κρυβόμασταν στο σπίτι”, όπως είπε, εκτίμησε ότι πολλά πράγματα έχουν παρερμηνευτεί και χρήζουν εξηγήσεων, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων.

“Αντιλαμβάνομαι πλήρως το λόγο για τον οποίο οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση από τις πολιτικές των τελευταίων ετών που έπληξαν τον αγροτικό κόσμο”, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μία ψηφισμένη συμφωνία, η οποία περιέχει μερικές δεσμεύσεις που δεν είναι ευχάριστες.

“Πρόκειται για μία συμφωνία γνωστή στον ελληνικό λαό, που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ να διαχειριστούν αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό για να βάλει το κοινωνικό πρόσημο μπροστά”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως αυτή η συμφωνία έχει ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “τα οποία τώρα το ξεχνάνε”.

Ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί

“Σήμερα ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί. Χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση η χώρα δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της”, υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας σε σχετική ερώτηση, πως αν οι αγρότες κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και προχωρήσουν στο κλείσιμο δρόμων, πρόκειται για ένα δικαίωμά τους, το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με διάλογο, επιχειρώντας να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων, και ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να μιλήσουν για μείωση συντάξεων, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι “εξετάζουν νούμερα και αυτό που έχουν πει μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να δούμε τα ποσοστά αναπλήρωσης”. Ξεκαθάρισε, δε, πως η ουσία είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους “το οποίο είναι τεράστιο και μη βιώσιμο. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος ό,τι και να σχεδιάσουμε σήμερα δεν θα μας βγει εύκολα”.

Αναφερόμενη στις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός, εκτίμησε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης “βρήκε ανοικτά αυτιά” και διευκρίνισε πως απαιτείται η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Δεν υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε πως “δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα” και πρόσθεσε ότι “οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχτηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις. Είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και είμαστε εδώ για να παλέψουμε το δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε”.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια περί εκλογών, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. “Δεν τίθεται θέμα εκλογών, αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται, η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: MEGA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μνημόνιο 3
SHARE:

24Media Network