Γιαννακοπούλου: “Η καρδιά μας χτυπάει μαζί με των μανάδων που έχασαν τα κορίτσια και τα αγόρια τους”

Γιαννακοπούλου: “Η καρδιά μας χτυπάει μαζί με των μανάδων που έχασαν τα κορίτσια και τα αγόρια τους”
Νάντια Γιαννακοπούλου Eurokinissi

Για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών που παραμένουν "παρούσες" παγκοσμίως, αλλά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μίλησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φέτος στη χώρα μας πέφτει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, μόλις μια εβδομάδα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Νάντια Γιαννακοπούλου από το βήμα της Βουλής θέλησε να πει λίγα λόγια για τους αγώνες των γυναικών παγκοσμίως, να κατακτήσουν τα αυτονόητα.

Εκτενή αναφορά έκανε και για το δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας ότι οι καρδιές όλων μας “χτυπούν μαζί με τις καρδιές των μανάδων που έχασαν τα κορίτσια τους και τα αγόρια τους γιατί ο ένας υπεύθυνος έριχνε και συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλον”.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου:

“Για τη σημερινή ημέρα δεν μπορώ να μην πω δύο κουβέντες, γιατί είναι η 8η Μαρτίου η ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες, στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, για ισότητα, για δικαιώματα, για δικαιοσύνη, για αυτονόητα ζητούμενα για όλους εμάς τους πολίτες της Ευρώπης και δυστυχώς ακόμα, απολύτως εκτός συζήτησης σε πολλές γωνιές της γης, τον 21ο αιώνα.

Και τη σημερινή ημέρα, το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, κάθε βιοτικού επιπέδου, κάθε κοινωνικής προέλευσης, κάθε θρησκεύματος, κάθε γλώσσας, κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε όλες εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων ολοένα και συχνότερα και ακόμη και της ίδιας της ζωής τους λόγω του φύλου τους.

Είναι και πρέπει να είναι η σημερινή ημέρα μια αφορμή για να αξιολογηθεί ποια είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, να αξιολογηθεί αν υπάρχει πραγματική ισότητα στην καθημερινότητα και βεβαίως, ο αγώνας για την ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας είναι και πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινής μας προσπάθειας, του καθημερινού μας αγώνα και βεβαίως, σίγουρα να μην τελειώνει σε μια και μόνο ημέρα.

Και φέτος αυτή η ημέρα πέφτει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, πέφτει σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία που το κλίμα μιας εθνικής τραγωδίας έχει πλημμυρίσει με θλίψη, με δικαιολογημένη οργή και με πολλά αμείλικτα γιατί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία απαιτεί καθαρές απαντήσεις, αυτό ζητάει ο κόσμος. Ζητάει ανάληψη πρωτοβουλιών, ζητάει ανάληψη ευθυνών, ζητάει να μην γίνει ξανά αυτό το οποίο συνέβη πριν από μια εβδομάδα στα Τέμπη.

Σήμερα και όλες αυτές τις ημέρες λοιπόν, το μυαλό μας και η καρδιά μας βρίσκεται στα αδικοχαμένα θύματα και τις οικογένειές τους, στα θύματα των διαχρονικών ολιγωριών ενός κράτους που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν την ασφάλεια στις μεταφορές, εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία του, εγκλωβισμένο στις διαδικασίες και τις συγκρούσεις συμφερόντων, εγκλωβισμένο στη διαφθορά, στην αδυναμία όσων δεν τιμούν τις θέσεις τις οποίες αναλαμβάνουν.

Επί 10 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μια σύμβαση για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.

Η καρδιά μας χτυπάει μαζί με τις καρδιές των μανάδων που έχασαν τα κορίτσια τους και τα αγόρια τους γιατί ο ένας υπεύθυνος έριχνε και συνεχίζει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλον με αποτέλεσμα να χάνονται τα χρόνια και να έχουμε δρομολόγια τρένων στα τυφλά, χωρίς ασφάλεια και σε γνώση των ανευθυνουπεύθυνων. Το δάκρυ μας ενώνεται με τα δάκρυά τους, με τον αφόρητο πόνο τους, με τον σταυρό του μαρτυρίου που καλούνται να μεταφέρουν.

Μια υπόσχεση μπορούμε να τους δώσουμε: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτήν την τραγωδία. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν μετέωρα τα ερωτήματα και ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι. Καλώ δε, καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει τις κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα , την προσπάθεια να ρίξει αλλού ευθύνες. Συμπληρώνει τέσσερα χρόνια θητείας και πρέπει να δώσει πλήρεις, καθαρές εξηγήσεις γιατί κατά την θητεία της δεν ολοκλήρωσε το έργο εγκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα