Γιατί η ΝΔ μιλάει για 'πολιτική καμένης γης' του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩ Ν ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩ Ν ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Η ΝΔ επενδύει πολιτικά στην αποτυχία των αφηγημάτων της κυβέρνησης για το χρέος

Το πρόσφατο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές με το πρόσθετο επιχείρημα ότι «υπάρχει χρόνος. Μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία δεν θα ληφθεί καμία απόφαση ούτε για το χρέος ούτε δυστυχώς για την ποσοτική χαλάρωση», το οποίο δείχνει μια σταθερή επιμονή της ΝΔ στο αίτημά της για «πολιτική αλλαγή», οφείλεται και σε μια επιπλέον εκτίμηση που φαίνεται να κατασταλάζει στα στελέχη της ΝΔ και δεν είναι άλλη από τη θεώρηση ότι οι τωρινές συμφωνίες θα δεσμεύσουν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα την επόμενη, από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κυβέρνηση.

Πρώτα από όλα το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, στη ΝΔ θεωρούν ότι θα έχει πεδίο εφαρμογής υπό προϋποθέσεις μετά το τέλος της εφαρμογής της τρίτης δανειακής σύμβασης-μνημονίου. Κατ’ επέκταση θεωρούν «καιροσκοπικούς λεονταρισμούς» τις απειλές της κυβέρνησης ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα καθώς στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι από τη μια η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το χρέος μετά το 2018 και ταυτόχρονα τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν ορίζοντα εφαρμογής επίσης την ίδια αυτή περίοδο.

Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι οι υποχρεώσεις αυτές θα μεταφερθούν στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης. Μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο 24/7 δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποια συμφωνία προκύψει από το Eurogroup θα απέχει πολύ από τις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση και θα μεταθέτει την οριστική λύση του χρέους στην επόμενη κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα στη ΝΔ θεωρούν από «δυσοίωνες» έως «απαγορευτικές» τις προοπτικές εξόδου στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος το 2018. Υπ’ αυτή την έννοια όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τις δυνατότητες μιας αναπτυξιακής προοπτικής τίθενται εν αμφιβόλω και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο τα γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα τη ναρκοθέτηση της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας, που στο Μοσχάτο θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε με σφοδρότητα το αίτημα των εκλογών και μίλησε για «πολιτική καμένης γης» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει στην εξουσία, περνώντας στην αντεπίθεση και κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους στόχους της για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, θέλοντας έτσι να φέρει αντιμέτωπο το Μαξίμου με τα επίχειρα των αφηγημάτων του που καθόρισαν τη διαπραγματευτική του τακτική με τους δανειστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE: