Γιατί η ΝΔ θα καταψηφίζει στη Βουλή ακόμα και τα νομοσχέδια στα οποία θα συμφωνεί

Γιατί η ΝΔ θα καταψηφίζει στη Βουλή ακόμα και τα νομοσχέδια στα οποία θα συμφωνεί
Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 / , , 22 M, 2016 Nikos Libertas / SOOC

Παραμένει ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ κατά την εκτίμηση της ΝΔ. Πως είχε προαναγγείλει την κοινοβουλευτική στάση της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το blame game με την κεντροαριστερά

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπενθυμίσει με κατηγορηματικό τρόπο την προηγούμενη Κυριακή από το βήμα της ΔΕΘ, την γνωστή και αυτονόητη άποψή του, ότι δεν συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις δυνάμεις εκείνες με τις οποίες θα επιδιώξει τη συνεννόηση για την «επόμενη μέρα». Τρεις μέρες μετά η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ξεκαθάριζε -με αφορμή τροπολογία του υπουργού δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στην οποία διαφωνούσαν οι ΑΝΕΛ- δια στόματος Κώστα Γκιουλέκα ότι «κάθε φορά που οι εταίροι σας θα διαφωνούν θα καταψηφίζουμε» και αυτό ασχέτως της συμφωνίας της ΝΔ με το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι διατεθειμένος να αξιοποιήσει κάθε μικρή ή μεγάλη ρωγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο με απώτερο στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ακόμα παραπέρα επιθυμεί με κάθε ευκαιρία να καταστήσει σαφές ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μετατρέπεται σε σωσίβιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να συμβάλει στην ύπαρξη δύο πλειοψηφιών στη βουλή, επιτρέποντας στην κυβέρνηση  να το παίζει σε «διπλό ταμπλό», δηλαδή ο κ. Τσίπρας να μπορεί να απευθύνεται σε αριστερό ακροατήριο και ο κ. Καμμένος σε δεξιό.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την κοινωνία και πρέπει να πέσει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι πλέον,  έναντι ενός «μικρού» συγκριτικά  οφέλους, την ψήφιση μιας χρήσιμης διάταξης δηλαδή, να επιτρέψουμε να διαιωνίζεται ένα μεγάλο κακό: Η  παραμονή αυτής της πολύ κακής κυβέρνησης στην εξουσία» δήλωσε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Η στάση αυτή της ΝΔ κατά μια έννοια είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Ιούλιο όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το Σκοπιανό είχε θέσει ζήτημα δεδηλωμένης και είχε μιλήσει για ετερόκλητη συμμαχία που έχει μόνο συνεκτικό παράγοντα την παραμονή στην εξουσία. Τότε μάλιστα κύκλοι της ΝΔ διεμήνυαν προς τον πρωθυπουργό να μην αναζητήσει συναίνεση για ένα εθνικό θέμα από την αντιπολίτευση αν πρώτα δεν διαμορφώσουν κοινή θέση οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Όπως έχει ξαναγράψει το  Νews247, η ΝΔ θεωρεί ως αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης τους ΑΝΕΛ και θα επενδύσει, εν μέρει προκαλώντας και η ίδια, σε ενδοκυβερνητικές κόντρες στο μέλλον για θέματα που έχουν κατεξοχήν ιδεολογικό πρόσημο, ειδικά δε από τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετεί τον κ. Καμμένο «στα δεξιά της ΝΔ». Βεβαίως τη στάση αυτή της ΝΔ την επιτάχυνε και το γεγονός ότι σε ανοιχτά ζητήματα όπως πχ το noor1 -όπου το Μοσχάτο ελέγχει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ- ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον υπουργό Άμυνας. Υπό την έννοια αυτή πέραν μιας ακόμα κοινοβουλευτικής κόντρας μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένουν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, αφού όπως επιμένουν «τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία».    

Έτσι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησαν στην απόφαση να καταψηφίζουν κάθε τι για το οποίο θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, θέλοντας να επιταχύνουν τις εξελίξεις και να υποχρεώσουν το σύνολο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς να διαλέξει στρατόπεδο και από μια άποψη να κατευθύνουν τις εξελίξεις σε μια στιγμή στην οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο νέος φορέας. Για τη ΝΔ πλέον η ψήφος για οποιοδήποτε ζήτημα εντός της βουλής, ακόμα και για ελάσσων νομοθέτημα θα ισοδυναμεί είτε με ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είτε με πρόταση μομφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα